nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pozsony tudomásul vette a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság ajánlásait

A szlovák kormány szerdán tudomásul vette a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság azon ajánlását, hogy a magyar kisebbségi iskolák tanulóinak és diákjainak több alternatív tankönyv és más tananyag is a rendelkezésükre álljon.

MTI | 2011. június 30.
|  

A vegyes bizottság még februárban ülésezett, de az ülésen elfogadottakkal csak szerdán foglalkozott a kormány. Az ülésről szóló jelentést a kabinet tudomásul vette – közölte a SITA, kereskedelmi hírügynökség.

„A szlovák fél szintén erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy fordítások helyett olyan tankönyvekből lehessen tanulni, melyet szlovákiai magyar szakértők írtak” – áll a vegyes bizottság tizedik ülésének jegyzőkönyvében.

A magyar fél ugyancsak szeretné, ha Szlovákiában megfontolnák egy önálló módszertani és pedagógusi oktató központ létrehozását, ahol a magyar tanárokat oktatnák, valamint azt, hogy a magyar iskolákban a pedagógiai dokumentációt is két nyelven vezethessék.

A vegyes bizottság a magyar kormány felé is tett három ajánlást – írja a SITA. Ezek szerint Magyarországnak mérlegelnie kell a területi és országos kisebbségi önkormányzatokra vonatkozó választási előírások megváltoztatását úgy, hogy az elektori választás helyett ezeken a szinteken is közvetlen választások legyenek. A szlovák fél véleménye szerint ez egyebek közt erősítené a szavazási folyamat demokratikus és igazságos voltát.

A vegyes bizottság azt ajánlotta továbbá, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat rendelkezzen a helyi kétnyelvű oktatást folytató nemzetiségi művelődési intézményekre vonatkozóan alapító joggal, az illetékes szakminisztériummal megkötött közoktatásról szóló megállapodás alapján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X