nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jurzyca támogatná a szlovák idegen nyelvként való oktatását a kisebbségi iskolákban

A szlovák oktatásügyi miniszter támogatni tudná, hogy az ország magyar tannyelvű iskoláiban idegen nyelvként oktassák a szlovákot, tehát az államnyelvet, amennyiben az elemzések azt mutatnák, hogy ez a módszer hatékonyabb az eddig alkalmazottnál.

MTI | 2011. február 3.
|  

„A regionális oktatással foglalkozó szekció elemzi ezt a lehetőséget. Ha kiderül, hogy ez hatékonyabb lenne, akkor egyetértek. Fontos, hogy a más anyanyelvű gyerekek minél színvonalasabban sajátítsák el a szlovák nyelvet” – jelentette ki Eugen Jurzyca abban az interjúban, amelyet a Plus 7 dní című szlovák társadalompolitikai hetilap legújabb, csütörtökön megjelent kiadása közölt.

Arra a felvetésre – hogy Szlovákiában ez nagyon kényes téma, s korábban az ilyen irányú igyekezet politikai ellenállást váltott ki – a miniszter kifejtette: „Nem politikai szempontból foglalkozom ezzel, s nem szeretném, ha ez ilyen szintre kerülne. Csak megismételni tudom: ha megmutatkozik, hogy a szlovák idegen nyelvként való tanítása, tehát úgy, ahogy a gyerekek az angolt tanulják, hatékonyabb, támogatni fogom.”

Szlovákiában hosszú évek óta folyik a vita arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a szlovák nyelv oktatását a kisebbségi, gyakorlatilag a magyar tannyelvű iskolákban. Szlovákiai magyar szakemberek javaslatát, amelyet részben a szlovák szakemberek is támogatnak, hogy a magyar gyerekeknek idegen nyelvként kellene oktatni az államnyelvet, a témában döntő szóval bíró szlovák politika határozottan elutasítja, elfogadhatatlannak tartja. Jelenleg a szlovákiai magyar gyerekek lényegében egy másik anyanyelv módszerei szerint tanulják a szlovákot.

A téma legutóbb tavaly tavasszal került a figyelem középpontjába Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök szerbiai kijelentései következtében. Sólyom László március elején a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) jelentette ki, hogy a magyaroknak – nemcsak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is – idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök szerint a magyar államfő „alattomos és átgondolt” támadást intézett Szlovákia ellen. „Ezeket a nyilatkozatokat a Szlovák Köztársaság egysége elleni durva támadásnak tartjuk, mert a szlovák nyelvtudás gyengítése a szlovákiai állampolgárok körében, függetlenül azok nemzetiségétől, a Szlovák Köztársaság meggyengítését jelenti. A Szlovák Köztársaság szétveréséről, az államiságának alapvető részeiről van szó” – jelentette ki Fico rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén.

Fico úgy fogalmazott: Sólyom kijelentéseinek szerinte egyértelműen az a céljuk, hogy a szlovákiai magyar iskolákban korlátozzák a szlovák nyelv oktatását, s minél inkább „eltávolítsák” a szlovákiai magyarokat a szlovák államtól. A szlovák kormány számára „abszolút elfogadhatatlan”, hogy az országban olyan lakossági csoportok legyenek, amelyek nem beszélik az államnyelvet.

Ján Mikolaj akkori oktatásügyi miniszter Sólyom kijelentéseire reagálva ellenőriztette a magyar diákok szlovák nyelvtudását a magyar tannyelvű iskolákban.

A szlovák nyelv oktatásával a szlovákiai kisebbségi iskolákban nem a politikusoknak és a politikai pártoknak, hanem a szakértőknek kellene foglalkozniuk – reagált a hisztériára a Magyar Koalíció Pártja (MKP).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X