nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Költöznie kell a magyar gimnáziumnak

Költöznie kell a zselízi magyar gimnáziumnak. Bár a 7500 lakosú felvidéki város lakóinak több mint a fele aláírta a Comenius Gimnázium átköltöztetése elleni petíciót, s a város is javasolta, hogy támogatni fogja az intézményt, Nyitra megye közgyűlése nem járult hozzá ahhoz, hogy a magyar gimnázium eddigi épületében maradhasson, s át kell költöznie a szlovák gimnázium épületébe.

MTI | 2011. július 27.
|  

A megye az intézkedés szükségességét azzal indokolta, hogy mindkét gimnáziumban évről évre csökken a diákok létszáma, s ezért egyre ráfizetésesebb a két épület fenntartása.

A májusban született döntés ellen aláírásgyűjtés indult, s a petíciót csaknem 4500-an írták alá. A petíció szervezői arra is figyelmeztettek, hogy az összevonás a magyarság szempontjából nemkívánatos folyamatot indíthat el, gyengítheti a magyar oktatást a régióban.

A Bumm.sk hírportál értesülései szerint a megyei önkormányzat hétfői ülésén Botka Ferenc, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) megyei frakciójának vezetője a közgyűlés elé terjesztette a petíciót, s javasolta, hogy a testület helyezze hatályon kívül korábbi döntését a magyar gimnázium átköltöztetéséről. Egyúttal Zselíz város kérvényének támogatását kérték, melyet Bakonyi Pál polgármester vázolt fel. Eszerint a város hajlandó bérbe venni mind a magyar, mind a szlovák gimnázium üresen álló helyiségeit, épületrészeit, s a bérleti díj pluszbevételhez juttatná az iskolákat.

A szlovák képviselők többsége azonban elutasította az MKP-s javaslatot, ellenben megszavazta a Comenius Gimnázium alapokiratának módosítását, amely szerint a jövőben a szlovák gimnázium épületében székel majd. Álláspontjukat pénzügyi okokkal indokolták. Katarína Miskovicová azt mondta, hogy a megyének tavaly a terven felül 147 ezer euróval kellet támogatnia a magyar gimnázium működését. Bakonyi Pál polgármester „hatalmi arroganciának” minősítette a döntést, amely semmibe veszi az emberi jogokat.

Az MKP képviselői tiltakozásul elhagyták az üléstermet – közölte a Bummal Botka Ferenc. Hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy a szlovák képviselők nem támogatták az elképzelést. Szerinte megoldódtak volna az anyagi gondok, ha a város bérleti díjat fizetett volna.

Korábban a megyei önkormányzat figyelmen kívül hagyta Zselíz városának azon kérvényét is, miszerint a magyar alapiskolát és a gimnáziumot összevont intézményként szeretné fenntartóként működtetni.
A magyar Comenius Gimnázium jogalanyisága az új helyen is megmarad.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X