nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vádak
Diszkriminálják a szlovák iskolákat?

Szlovákia déli, jórészt magyarok lakta régióiban diszkriminálják a szlovák iskolákat - állítja Dušan Čaplovič, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) alelnöke, volt emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettes.

MTI | 2012. január 15.
|  

Solymos László, a Híd magyar-szlovák párt frakcióvezetője tendenciózusnak és elfogultnak minősítette Čaplovič nyilatkozatát.

A szlovák iskolának gyakran korlátozott lehetőségei vannak szükséges létezéséhez. A jelenlegi szabályok, amikor az iskolák tanulóra, s nem osztályra kapják az állami támogatást, olyan feltételek kialakulását teszik lehetővé, amely éppen a szlovák iskolák növekvő diszkriminációjához vezet. A szlovák iskolák az ország nemzetiségileg vegyesen lakott területén nincsenek védve, holott ebben a környezetben gyakran kisebbségi helyzetben vannak” – jelentette ki Čaplovič abban az interjúban, amelyet a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség hozott nyilvánosságra szombaton.

Čaplovič úgy véli: nemcsak a nemzeti kisebbségek oktatásügyének fejlődését kell bebiztosítani, de a szlovák nemzeti oktatás fejlődését is abban a környezetben, amelyben a szlovákok kisebbségben élnek.

„Ugyanannak az elvnek kell érvényesülnie, mert máskülönben Szlovákia déli részén folytatódni fog a régió szisztematikus magyarosítása” – fejtette ki Čaplovič. Megjegyezte: ilyen és hasonló gondokkal küszködik a szlovák iskola például Révkomáromban, Dunaszerdahelyen vagy Szőgyénben is. Hozzátette: a dél-szlovákiai szlovák oktatás „likvidációjának” megállítása érdekében módosítani kellene az oktatásügy finanszírozását. Hangsúlyozta: a magyar iskolákban szükség van a szlovák nyelv oktatása óraszámának jelentős emelésére, mert „máskülönben a szlovák mint hivatalos nyelv és a szlovákok ebben a környezetben elvesznek”.

„Biztos, hogy közeledik a választás, mert azok a politikusok, akiktől ezt a múltban is megszoktuk, újra megpróbálják megoldani a magyar kérdést” – reagált Čaplovič nyilatkozatára Solymos László.

A Híd frakcióvezetőjetendenciózusnak minősítette Čaplovič állításait. A Híd nem abban látja a problémát, hogy magyar vagy szlovák nyelvű-e az iskola, hanem abban, hogy nagy vagy kis iskoláról van-e szó.

A jogszabályokat úgy kell módosítani, hogy segítsünk minden kis iskolának függetlenül az oktatás nyelvétől” – hangsúlyozta Solymos László.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. január 15. 17:42

Ez csak most olyan "dehát ő is azt csinálja" szöveg, hogy elfordítsuk magunkról felelősséget és a mi vétkünkbe mást is valahogy belerángassunk.

Információ
X