nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több lett a magyar elsős Szlovákiában

A szlovák oktatási minisztérium összesített adatai alapján elmondható, hogy kis mértékben ugyan, de országszerte növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma – írta szombaton az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.

MTI | 2011. május 16.
|  

„A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének előzetes, márciusi adatai szerint idén héttel több magyar elsőssel számolhatunk. A héten közzétett minisztériumi adatok szerint viszont 55-tel több magyar elsős lesz, mint tavaly. A magyar iskolába tehát 3677 gyereket írattak be” – olvasható az újságban.

Országos szinten, iskolákra lebontva az elsősök számának csekély növekedése figyelhető meg. A pozsonyi Duna Utcai Alapiskolába (általános iskolába) eddig 23 gyermeket írattak. Ez kettővel több, mint a tavalyi létszám, tájékoztatta a lapot Morvay Katalin igazgatónő. Elmondta azt is, hogy ha a következő hónapokban még egy gyereket beíratnának, akkor két első osztályt is nyithatnának.

Országos szinten 57.213 gyereket írattak be, 1472-vel többet, mint tavaly. Ebből 53.438-an kezdik tanulmányaikat szlovák iskolában. Halasztást 4870 esetben kértek a szülők, nulladik osztályba pedig a jelek szerint 2545-en fognak járni.

Az országban ismét több fiú van a leendő elsősök között, mint lány. A legtöbb elsőst Eperjes megyében íratták be (9684), a legkevesebbet pedig Nagyszombat megyében (5525). Állami iskolákban tanul majd a leendő elsősök 94 százaléka, több mint öt százalékuk kerül egyházi, egy százalékuk pedig magániskolába.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X