nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Paradigmaváltás előtt állnak a könyvtárak

Elismerések átadásával és szakmai előadásokkal ünnepelték a könyvtárosok napját szerdán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi intézményében (FSZEK).

MTI | 2012. október 11.
|  

A többi között a könyvtárhasználat átalakulásáról, a minőségi szolgáltatásról és a könyvtár előtt álló új kihívásokról beszélt Fodor Péter főigazgató köszöntő beszédében. Mint mondta, a könyvtáros szakma újabb paradigmaváltáshoz érkezett egyrészt a felgyorsult informatikai világ, másrészt a könyvtárhasználat folyamatos változása miatt. Szavai szerint a könyvtár feladata megőrizni a szolgáltatói képességet és a munkahelyeket, emellett a rendelkezésre álló, de csökkenő működési forrásokat hatékonyan, tudatosan és célirányosan kell felhasználnia.

Hangsúlyozta, hogy a minőségi szolgáltatás követelmény, a könyvtárhasználati szokások változásának pedig elébe kell menni és kezdeményezőként fellépni. Szólt arról is, hogy hosszú töprengés előzte meg, milyen új forrásokkal tudják növelni az eddigi bevételeket: ennek első lépcsője a ruhatári díj bevezetése volt. Mivel a fővárosi és kerületi források megcsappantak a felújításokhoz és beruházásokhoz, így idén összesen egy tagkönyvtárat tudtak megújítani Kőbányán.

Elkötelezett és anyagi javakat nem sajnáló gyűjtők nélkül nem alakulhattak volna ki a könyvritkaságokat is őrző magánkönyvtárakból a mai közkönyvtárak – mutatott rá Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, példaként említve Bethlen Kata (1700–1759) író könyvtárát, amelyet a nagyenyedi kollégiumra hagyományozott. A főpolgármester-helyettes szerint a mecénások, magánszemélyek és könyveket szerető elhivatott emberek nélkül nem létezne a mai modern könyvtártudomány és a magyar kultúra kincseit őrző könyvtárhálózat sem.

„Bár olyan időket élünk, hogy a könyvtáros szakma is paradigmát vált, és áttér a hagyományos könyv alapú könyvtárból az elektronikus közkönyvtár státusára, alapfeladata továbbra is a kultúrkincs feltárása, őrzése és mindenki számára hozzáférhetővé tétele” – jelentette ki.

A rendezvény végén kitüntetésben és elismerésben részesítették az eredményes, magas színvonalú munkát végző szakembereket. A díjakat Csomós Miklós és Fodor Péter adta át.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X