nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @durek: 312 A fok és a fog kapcsolatáról.. Elolvastam a acta.bibl.u-szeged.hu/54558/1/nyel...
  2020. 07. 08, 15:34  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Elolvastam az Onno Hovers cikket, valóban érdekes, még egyszer köszönöm. Eláru...
  2020. 07. 07, 15:22  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Öt dolog, amit még érdemes átismételni a középiskolai felvételi előtt

Január 17-én írják a negyedik, hatodik és nyolcadik osztályosok a középiskolai felvételi feladatlapokat. Már nem sok idő van, mi mégis összegyűjtöttünk öt olyan témát nyelvtanból, ami előkerülhet a magyar nyelv és irodalom feladatlapban. A készüléshez olvasmányokat is ajánlunk.

nyest.hu | 2015. január 15.
|  

Erre biztosan lehet számítani

 • A teszt megoldására 45 perc áll rendelkezésre.
 • A feladatlap 10 feladatból áll. Ezek közül 9 esetében kérdésekre kell válaszolni, feladatokat kell megoldani az instrukciók alapján. A 10. feladatban pedig a megadott feltételek szerint rövid fogalmazást kell írni. (Utóbbira érdemes legalább 10 percet hagyni!)
 • A feladatlapokhoz egységes megoldókulcsok készülnek. A dolgozatokat ezek alapján bírálják majd el.

Biztos sokan szeretnék már tudni, hogy pontosan mi is lesz a szombaton, január 17-én megtartandó középiskolás központi írásbeli felvételik feladatlapjaiban. Mi is így vagyunk ezzel: nagyon várjuk, hogy milyen feladatokkal kell idén megbirkózniuk a négy, a hat és a nyolc évfolyamos iskolákba pályázó diákoknak magyar nyelv és irodalomból. Az elmúlt években is foglalkoztunk a felvételikkel: tisztességesen megoldottuk őket negyedikes, hatodikos és nyolcadikos szinten is. Most pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján öt olyan dolgot ajánlunk a felvételizőknek, amit még érdemes átnézni magyarból...

1. Trükkös helyesírású szavak

Azon túl, hogy a fogalmazási feladatban pontot lehet szerezni a jó helyesírással, rendszerint van a feladatlapban külön helyesírási feladat is. Itt persze nagyon sok minden előkerülhet; a 10 leggyakoribb hibát jobb, ha elkerüljük. Érdemes észben tartani azokat a szavakat, amelyeknek „félrevezető” ejtésük, ezért helyesírási problémákat okoznak. Nem ugyanaz az egyelőre (’még csak’) és az egyenlőre (’ugyanolyan mennyiségűre’); a fáradság (’befektetendő energia’) és a fáradtság (’fáradt állapot’), a helység (’település’) és a helyiség (’szoba, zárt tér’). Nem árt átismételni bizonyos igék felszólító módját: higgyen, hagyjon, folyjon, eddzünk, játsszon, mondd, küldd!

2. Költői eszközök

Nem árt tudni, mi a különbség a hasonlat és a metafora között. A hasonlat esetében két dolgot állítunk párhuzamba, hasonlítunk össze – általában úgy, hogy mind a két dolog (az, amit hasonlítunk, és az, amihez hasonlítjuk) ki van fejtve: Mint komor bikáé, olyan a járása... A metafora esetében két dolog azonosításáról van szó; ebben az esetben az a gyakoribb, hogy az a dolog van kifejtve, amivel azonosítunk: Nosza sírni, kezd zokogni, / Sűrü záporkönnye folyván: / Liliomról pergő harmat, / Hulló vizgyöngy hattyú tollán. Érdemes még megjegyezni a megszemélyesítést is, ami pedig olyan metafora, amelyben egy nem élő dolgot ruházunk fel olyan tulajdonsággal, mintha élő lenne: Beszél a fákkal a bús őszi szél...

Mint komor bikáé...
Mint komor bikáé...
(Forrás: Wikimedia Commons / Benno Adam (1812–1892))

3. Szólások, közmondások

Sokszor fordulnak elő a felvételikben különböző szólások, közmondások. Rendszerint csak ki kell választani a hozzájuk tartozó jelentést, de az is előfordulhat, hogy a fogalmazási feladatban kell fölhasználni egy közmondást vagy szólást. Erre aztán nehéz készülni! Ajánljuk ehhez egyrészt a kutyás szólásokról szóló gyűjteményünket, illetve O. Nagy Gábor Mi fán terem? című gyűjteményét.

4. A rettegett hangtan

Bizony előfordulnak a felvételikben a nyelvtan hangtani fejezetére vonatkozó feladatok. Az úgynevezett mássalhangzó-törvényeket, a zöngésség, illetve a képzés helye szerinti részleges hasonulást, a teljes hasonulást és az összeolvadást érdemes fejben tartani. A magánhangzók szerencsére kevesebben is vannak, meg könnyebbek is, de a szavak hangrendjéről nem árt tudni, hogy micsoda... (Az általunk linkelt cikkek segíthetnek az ismétlésben!)

5. Mondatelemzés

Ez a hatalmas nyelvtani téma csak a nyolcadikosokat érinti. Nekik azonban meggyűlhet a bajuk az alany és az állítmány megtalálásával, a határozókkal és a jelzőkkel. Ehhez a témához sok olvasnivalót találnak Tanársarok című sorozatunkban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X