nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvészeti diákolimpia: elindult a második forduló
Nem baj, ha nem tudsz nkonyául

November 13-án indult a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia második fordulója. A fejtörő feladatok megoldását november 29-ig fogadják a szervezők.

nyest.hu | 2015. november 17.
|  

A középiskolások körében egyre népszerűbb Magyar Nyelvészeti Diákolimpia második fordulójához érkezett: a feladatok felkerültek a verseny honlapjára. A feladatok ezúttal is változatosak. A diákok eljátszhatnak például néhány szóval, ami tökéletesen illeszkedne a magyar nyelv hangtani szerkezetébe, toldalékolni is könnyen lehetne, mégsem használjuk őket. De mi lenne, ha használnánk? Milyen szerepet tölthetnének be egy mondatban? Egy másik feladat a nkonya nyelvvel kapcsolatos – de természetesen anélkül is megoldható, hogy valaki tudna ezen a Ghánában beszélt nyelven: a feladatban szereplő magyar szavak nkonyára fordításához elsősorban logikai műveleteket kell elvégezni.

Hettita ékírás: vajon mit jelent a vele lejegyzett szöveg?
Hettita ékírás: vajon mit jelent a vele lejegyzett szöveg?
(Forrás: Wikimedia Commons / Mr. Granger / CC0)

A harmadik feladat a mára már kihalt hettita nyelvvel foglalkozik, amely néhány ezer évvel ezelőtt a Hettita Birodalom hivatalos nyelve volt, ékírással rögzítették az ókori írástudók. A diákok egy ékírásos szöveg értelmezésével birkózhatnak meg. A feladatsort egy grúz példa zárja, a vállalkozó kedvű középiskolások magyar mondatokat ültethetnek át erre a nyelvre.

Ha valaki eddig nem versenyzett, most viszont kedvet kapott a nyelvi fejtörőkhöz, bátran csatlakozhat, az országos döntőbe, azon keresztül pedig a válogatottba kerülés minimális feltétele ugyanis az, hogy valaki legalább két fordulón eredményesen versenyezzen. A válogatott jövő nyáron az indiai Májszúrban mérheti össze erejét a világ legeredményesebb nyelvolimpikonjaival.

A feladatok megoldását egy online űrlap kitöltésével lehet beküldeni november 29-ig. Az űrlap az ingyenes regisztrációkor kapott felhasználónévvel és jelszóval érhető el.

Mindenkinek sok sikert kívánnak a szervezők!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X