nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Összeütközésbe került az egyházi vezetéssel

Husz János a prágai Betlehemi-kápolna prédikátoraként erélyesen ostorozta az egyház korruptságát és romlottságát.

MTI | 2015. június 28.
|  

Za pravdu! (Az igazságért!) – ez a cseh nyelvű jelszó lesz olvasható júliustól a prágai Betlehemi-kápolna bejárata melletti falon. A huszita mozgalom jelszava Husz János (1369-1415) cseh prédikátor, egyetemi tanár és nagyhatású vallásreformer máglyahalálának 600. évfordulója alkalmával július 6-án kerül fel hivatalosan a kápolna falára. Husz a 15. század elején ebben a kápolnában tanított és prédikált.

A fények és árnyak játékán alapuló installációs feliratot, amelyet az alkotók pénteken Prágában ismertettek újságírókkal, elhelyezik a németországi Konstanzban is, ahol a katolikus papot a zsinat máglyára küldte. Ott a felirat német nyelvű lesz és a Stephansschule épületén lesz elhelyezve. Huszt a zsinat idején ebben az épületben tartották fogva.

Az installáció néhány fémlapból áll, amelyek a falra vannak erősítve. A fémlapokba vésett lyukakon keresztül a feliratot a napsugár írja ki a kápolna falára, az tehát időjárásfüggő lesz. Az ötlet a cseh műszaki egyetem néhány diákjáé és tanáráé, és megvalósítását a Husz János emlékbizottság támogatta.

Husz János papi és tanári tevékenységében magáévá tette a korabeli egyházi reformerek, elsősorban John Wycliffe tanait. A prágai Betlehemi-kápolna prédikátoraként erélyesen ostorozta az egyház korruptságát és romlottságát, amiért összeütközésbe került az egyházi vezetéssel. Bírálta kora társadalmi viszonyait is, ezért tanai az egyszerű, vagyontalan városi és a falusi nép körében is nagyon népszerűek lettek. A Károly Egyetemen szót emelt a németek túlsúlya ellen, amiért a csehek szemében nemzeti nagysággá nőtt. A Husz tanaiból kinőtt huszitizmus, a huszita egyház máig a csehek nemzeti egyházának számít.

A reformer papot 1409-ben kiközösítették az egyházból. Ennek ellenére Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár menlevéllel meghívta a konstanzi zsinatra, hogy elsimítsa az egyház és Husz közti ellentéteket. Miután Husz továbbra is kitartott eszméi mellett, a zsinat bizottsága halálra ítélte. Husz Jánost 1415. július 6-án Konstanzban eretnekként máglyán megégették.

A Vatikán Husszal kapcsolatos álláspontja csak 1999-ben változott meg, amikor II. János Pál pápa kijelentette, hogy sajnálja Husz kegyetlen halálát, és az egyház reformerének ismerte el. Husz János kivégzésének napja, július 6. ma állami ünnep Csehországban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X