nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Vatikán belső dokumentumai a neten!

Digitalizál a Vatikán: a holokauszt kapcsán megvádolt XII. Pius pápa védelmére az interneten teszik közzé levéltáruk számos vonatkozó dokumentumát.

MTI | 2010. február 18.
|  

A Szentszék díjmentesen hozzáférhetővé teszi a világhálón saját levéltárának a II. világháború éveiből származó dokumentumait. A Vatikán lapjában megjelent közlemény szerint a lépés célja „szolgálatot tenni a történelmi igazságnak”. Megfigyelők úgy értékelik a bejelentést, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azt a vitát hivatott lecsillapítani, amely XII. Pius pápának a holokauszt éveiben tett lépései körül dúl. Egyes körök szerint a néhai egyházfő nem tett meg mindent a zsidók megmentése érdekében.

Az osztrák katolikus sajtóügynökség, a Kathpress úgy tudja, hogy az 1939. március és 1945. május közötti időkből származó, összesen 5125 dokumentumot digitalizálnak. A Vatikán ezzel az amerikai Pave the Way alapítvány kezdeményezésére reagál.

Az alapítvány XII. Pius a második világháború idejére eső pápai tevékenységének kedvező megítéléséért száll síkra, és már maga is összeállított egy dokumentumot, ami azt hivatott bizonyítani, hogy a pápa aktívan segített az üldözött zsidókon, és katolikus intézményeken belül kínált nekik védelmet.

A Zsidó Világkongresszus bírálta XVI. Benedek pápa döntését, ami megnyitja az utat Pius boldoggá avatása előtt. A jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen egy feliraton az olvasható, hogy „a pápa még azután sem tiltakozott sem szóban, sem írásban, hogy a zsidók meggyilkolásáról szóló beszámolók elérték a Vatikánt is. ... És még akkor sem lépett közbe, amikor a zsidókat éppenséggel Rómából deportálták Auschwitzba.” A Vatikán ezzel szemben azt az álláspontot képviseli, hogy a pápa „körültekintő magatartásával” számos zsidót és menekültet megmentett.

Rolf Hochhuth A helytartó című drámája adta meg az első lökést a XII. Pius második világháborús szerepéről folyó vitákhoz. Az 1963-ban Németországban megjelent drámában a szerző a pápa szemére hányta, hogy nem szállt szembe Hitlerrel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X