nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az egyház harcos hajóskapitánya
Népszerű és kevésbé közismert jóslatok a pápáról

Szent Malakiás szerint a következő pápa lesz az utolsó – de tényleg Malakiás írta a neki tulajdonított jóslatokat? Más jövendöléseket is ismerünk a pápáról, sőt voltak olyan szentek, akik nem várták tétlen, amíg próféciájuk beteljesül, hanem kezükbe vették a dolgokat...

Takács Boglárka | 2013. március 5.
|  

XVI. Benedek pápa váratlan lemondásával újra megélénkült az érdeklődés az állítólag Szent Malakiás által lejegyzett jóslatok iránt. De pontosan mit is tartalmaznak ezek a jóslatok? Más szentek is szóltak a pápaság jövőjéről? Azt még a nyest sem tudja, ki lesz a következő pápa, de többen is megfelelnek az előrejelzéseknek...

 XVI. Benedek pápa. Mindenkit meglepett
XVI. Benedek pápa. Mindenkit meglepett
(Forrás: Wikimedia Commons / Broc / CC BY 3.0)

Nem is ő írta?

A katolikus egyház fejére vonatkozó legelterjedtebb jóslat a Szent Malakiás 12. századi ír püspöknek tulajdonított lista. Ez a jövő pápáiról sorol fel fejenként néhány szavas jövendölést. 111 pápa szerepel a listán, majd a szöveg a végítéletre vonatkozó, kicsit részletesebb próféciával, benne pedig a 112. pápával zárul.

Az állítólagos malakiási jóslatok csak a 16. században jelentek meg, korábbi forrásokban egyáltalán nem szerepelnek. Ismeretlen alkotójuk valószínűleg azért dátumozta vissza a felsorolást, hogy ezáltal a jövendölés meggyőzőbbnek hathasson. A 12–16. századok közötti időintervallumban mindenesetre gyanúsan pontos a lista... Például a 13. századi V. Ince pápáról azt olvashatjuk, hogy „Francia prédikátor”, és ez a pápa valóban neves francia prédikátor volt.

A későbbi jóslatok azonban egyre homályosabbá válnak. A felsorolásban a 87. jövőbeli pápához például a „Dicsőséges bűnbánat” megnevezés tartozik. A Malakiás életétől számított 99. pápa pedig egyszerűen „Vallásos férfi”!

A próféciák első nyomtatott változata, 1595-ből
A próféciák első nyomtatott változata, 1595-ből
(Forrás: Wikimedia Commons)

Napjainkban a Malakiásnak tulajdonított lista végén járunk. A közelmúltban lemondott XVI. Benedek a 111., azaz „Az olíva dicsősége” megnevezéssel illetett pápa. Utána már csak a végítélet leírása és „Római Péter” említése következik. Az az eredeti szövegből nem teljesen világos, hogy „Az olíva dicsősége” és „Római Péter” között vannak-e további pápák. Az összeesküvés-elméletek hívei azonban többnyire úgy gondolják, Római Péter most fog következni.

A napokban szóba került pápajelöltek között valóban több Péter nevű is van – a magyar Erdő Péternél még nagyobb esélyes a ghánai Peter Turkson. A katolikus egyház mindenesetre hivatalosan nem ismeri el a malakiási próféciákat. Ráadásul ezek önbeteljesítő jóslatként is működhetnek, hiszen a lista nyilvános és közismert... Habár az nem valószínű, hogy szándékosan az előrejelzésnek megfelelő pápát választanak, vagy hogy a következő pápa épp ezért veszi fel a Péter nevet.

Peter Turkson érsek Nyugat-Afrikában népszerű médiaszemélyiség
Peter Turkson érsek Nyugat-Afrikában népszerű médiaszemélyiség
(Forrás: Wikimedia Commons / Haiducul / CC BY 3.0)

XVI. Benedek röviddel lemondása előtt azt nyilatkozta, senki se higgyen azoknak, akik közeli végítéletet jósolnak és az egyház összeomlását valószínűsítik. Apokaliptikus jövendölések az egyház története során mindig is léteztek, de szóltak Malakiáson kívül mások is kimondottan a pápáról?

A diadalmas egyházfő

Az utolsó ítélethez vezető események számos leírásában szerepel a pápa, de legtöbbször különösebb konkrétumok nélkül. Gyakran jelenik meg az erős, hatalmas pápa alakja, aki végső győzelemre vezeti egyházát. Ilyen jóslat fűződik például a 17. századi német pap, Holzhauser Bertalan (Bartholomäus Holzhauser) nevéhez. Holzhauser egyes látomásainak kéziratával megajándékozta többek között III. Ferdinánd német-római császárt is, majd a jóslatok később nyomtatásban is megjelentek. János jelenéseihez írt kommentárja szintén további részleteket tartalmazott a pápaság jövőjéről.

Az atya különböző korokra osztotta fel az egyház történetét, és úgy vélte, X. Leó pápasága (1513–1521) után az egyház szenvedésének és megtisztulásának kora következik. Az emberek gyűlölni fogják a pápát és elfordulnak a szentségektől. (Itt az atya valószínűleg a reformációra gondolt, ami ekkoriban javában zajlott.) Ez a korszak egészen addig tart, amíg el nem jön egy új erős pápa és egy erős világi uralkodó. Ezután újabb fellendülés következik, ez a vigasztalás kora, ami egészen az Antikrisztus születéséig tart.

X. Leó és unokatestvérei, Raffaello festménye
X. Leó és unokatestvérei, Raffaello festménye
(Forrás: Wikimedia Commons)

Holzhauser úgy gondolta, a világi uralkodó európai ember lesz, a német-római császárság pedig a világ utolsó nagy birodalma. Nem szabott meg időhatárt arra, mikor fognak a végítélet eseményei bekövetkezni, habár mi már láthatjuk, hogy a pápaság túlélte a német-római császárságot.

Egyébiránt is sok, az egyházzal és fejével kapcsolatos jóslatra jellemző, hogy nem vagy nem pontosan teljesült be – ha ilyeneket szeretnénk látni, belenézhetünk egy magyar nyelvű, 1936-ban megjelent gyűjteménybe. Mint itt láthatjuk, XI. Piusz pápasága idején volt, aki úgy vélte, az ő hivatali ideje alatt fog az egyház győzelme bekövetkezni.

XI. Piusz 1922 és 1939 között volt pápa, de nem lett vége a világnak
XI. Piusz 1922 és 1939 között volt pápa, de nem lett vége a világnak
(Forrás: Wikimedia Commons)

Kézbe vették a dolgokat

Egyesek maguk is sokat tettek a próféciájuk beteljesüléséért és egyenesen a pápához fordultak; hasonlóan, mint ahogy a bibliai próféták korholták hallgatóságukat. A 14. században élt Svéd Szent Brigittát és Sienai Szent Katalint látomásaik vezették arra, hogy beavatkozzanak a politikába és megpróbálják elérni, hogy a pápa visszaköltözzön Avignonból Rómába.

XI. Gergely végül valóban Rómába helyezte a pápaság székhelyét, és ebben valószínűleg Katalinnak is szerepe volt, habár a szentek befolyásának a mértékéről a történészek máig vitatkoznak. Az is kérdéses, mennyire járt jól az egyház ezzel a lépéssel – XI. Gergely egyházszakadást idézett elő, a pápák hatalma pedig hanyatlásnak indult.

Sienai Szent Katalin, Tiepolo festménye
Sienai Szent Katalin, Tiepolo festménye
(Forrás: Wikimedia Commons)

A bűvészek védőszentje

Nem csak a messzi múltban születtek pápai próféciák – viszonylag új jóslat fűződik Don Bosco Szent János nevéhez. Ez a 19. századi olasz pap, a szalézi rend alapítója elsősorban szegény sorsú fiatalok körében folytatott oktató-nevelő tevékenységéről ismert. A szaléziak Magyarországon is több iskolát üzemeltetnek, hangsúlyt helyeznek a cigány fiatalok oktatására.

Don Bosco vidám és szeretetteljes nevelési stílusáról volt híres, szórakoztatva próbált tanítani – többek között ügyes zsonglőr és bűvész volt. (Ma ő a bűvészek védőszentje.) Kevésbé köztudott róla, hogy gyakran látott prófétikus álmokat. Neveléssel is egy – kilenc éves korában látott! – álma hatására kezdett el foglalkozni.

Don Bosco Szent János. Életében felforgatónak tartották
Don Bosco Szent János. Életében felforgatónak tartották
(Forrás: Wikimedia Commons)

Don Bosco álmában a pápa mint hajóskapitány jelent meg, aki ellenséges hajókkal küzd. A tengerben két nagy oszlop áll, a kisebb tetején Szűz Mária, a nagyobb tetején az Oltáriszentség – ezek közé igyekszik eljutni a hajó. A pápa azonban a küzdelem során megsebesül és meghal, de a hajón gyorsan új pápát választanak, elérnek a két oszlophoz és győzedelmeskednek az ellenségen.

Don Bosco nem szó szerint, hanem allegorikusan értelmezte álmát: a hajó az egyház, az ellenséges hajók az egyház üldözői. A jelenet maga pedig arra utal, hogy a jövőben az egyház nagy megpróbáltatásokon fog keresztülmenni, de a Mária-tisztelet és a szentáldozás kivezeti a híveket a bajból. A szent arról nem szólt, mennyire kell szó szerint venni a pápa golyó általi halálát.

A Vatikán jelenlegi kormányfője és a pápaválasztás egyik esélyese, Tarcisio Bertone bíboros a szalézi rend tagja. Lehet, hogy ővele válik valóra Don Bosco álma? Bertone másik, ritkán használt keresztneve a Pietro azaz Péter, így egyben a malakiási jóslatot is beteljesíthetné.

Afelől nincs egyetértés, Don Bosco álma beteljesedett-e már. Van, aki I. János Pál pápa hirtelen halálára és II. János Pál rákövetkező sikeres pápaságára vonatkoztatja a leírást, de I. János Pál szívelégtelenségben hunyt el, legalábbis a Vatikán hivatalos álláspontja szerint. II. János Pálra ezzel szemben valóban rálőttek, de sérülésébe nem halt bele. XVI. Benedek pedig váratlanul, de önszántából távozott az egyház éléről. A prófécia beteljesülte így még várat magára...

I. János Pál későbbi utódjával
I. János Pál későbbi utódjával
(Forrás: Wikimedia Commons)

További olvasnivaló, felhasznált irodalom

Szentek élete: Szent Malakiás, Svéd Szent Brigitta, Sienai Szent Katalin, Don Bosco

Holzhauser az angol nyelvű Katolikus Lexikonban

Röck Gyula: Utolsó idők és korunk

Bosco Szent János álma

Malakiás teljes pápalistája az angol Wikipédián, részletes táblázattal

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Szalakóta 2013. március 8. 21:00

@szigetva: Félreértesz, a végkövetkeztetésem nem róla, hanem a következő pápáról szól, aki szintén felvehetné ezt a nevet. De lehet, hogy egy egészen új nevet fog majd felvenni, például Mátyás, ez még nem volt.

2 szigetva 2013. március 6. 18:34

@Szalakóta: De ő jóval a lista keletkezése előtt volt pápa (897-ben pár hónapig), és a polgári neve sem Petrus volt, hanem Romanus: hu.wikipedia.org/wiki/Románusz_pápa

1 Szalakóta 2013. március 6. 18:26

Volt Romanus nevű pápa is. A Romanus név rómait jelent, tehát lehet, hogy Petrus Romanus, vagy eredetileg Péter, de Romanus néven pápa.

Információ
X