nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi korlátozás már az iskolaudvaron is?

A québeci kormány támogatja, hogy Montreal iskoláiban csak a franciául beszélhessenek a diákok az iskolaudvaron.

nyest.hu | 2011. november 29.
|  

A montreali iskolába járó indiai, mexikói, arab vagy akár magyar származású kisdiákok mostantól nem használhatják majd anyanyelvüket még az iskolaudvaron sem, amikor társaikkal beszélgetnek. Mintha az iskolaorvos mondaná: ez egy kicsit fájni fog…

Québec híres róla, hogy még Franciaországhoz képest is foggal-körömmel igyekszik megóvni a francia nyelvet az angol nyelv terjedésétől. Egy új felmérés szerint azonban már nem is az angol az igazi veszélyforrás, hanem az új generációs bevándorlók nyelvei. Erre aztán gyorsan kitalálták, hogyan fogják vissza azoknak a fránya egzotikus pandzsábi, tagalog vagy hmong nyelveknek az ellenálló képességét.

A megoldást abban látják, hogy betiltják a franciától eltérő nyelvek használatát az iskolaudvarokon is. A québeci bevándorlóknak automatikusan francia nyelvű iskolába kell küldeniük gyermekeiket, de eddig az udvaron beszélgethettek maguk között saját nyelvükön is.

Ellenmondásos módon a tervezet kitalálói azzal védekeznek, hogy valójában nem büntetnék az iskolaudvaron nem franciául beszélő diákokat. Csak figyelmeztetnék, hogy „nagyszerű, hogy a barátoddal beszélsz, de jobban szeretnénk, ha franciául beszélnél”. Hát, meglátjuk, hogy fog-e működni. A rendelet legalább 76 ezer montreali diákot fog érinteni.

Forrás

The Star: Montreal-area board considers making French mandatory in schoolyards

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 Szalakóta 2011. december 5. 12:09

Majd az ügyeletes tanárok fognak rájuk szólni, esetleg intőt adni, vagy csak bezárni őket büntetésül, mert nem franciául beszélnek.

5 petic 2011. november 30. 00:52

Mostanában kezdtem franciául tanulni, de ez visszataszít(ó). Ez már beteges, és az anyaország se sokkal különb ebből a szempontból.

4 Annie 2011. november 30. 00:48

te jó ég... azért Kanadából több kultúrát néztem ki.

3 Pesta 2011. november 29. 22:19

Ragadós a szlotákiai példa? :)

2 Roland2 2011. november 29. 13:00

És minden egyes gyerek mellé odaállítanak egy felügyelőt vagy tanárt,aki ellenőrzi,és ha nem franciául beszél ,akkor ejnye-bejnye ? (pl. amikor a pandzsábi gyerekek fociznak vagy kergetőznek, a felügyelők meg utánuk loholva rikoltoznak,hogy "franciááuuul !!)

1 tenegri 2011. november 29. 12:03

A hülyeség nem válogatós, bárhol és bármikor képes megélni.

Információ
X