nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem beszéltek franciául, dollárezreket fizettek

Nehezményezte egy francia pár, hogy nem franciául köszöntötték őket az ottawai repülőtéren, ezért 500 ezer dollár kártérítést követeltek.

nyest.hu | 2011. július 20.
|  

Kanada kétnyelvű ország: hivatalos nyelvei az angol és a francia. A felperesek mindkettőt folyékonyan beszélik, de ragaszkodnak ahhoz, hogy anyanyelvükön szolgálják ki őket. Ezt a jogukat a törvény is biztosítja.

Michel és Lynda Thibodeau-t kellemetlen élmények érték utazás közben. A repülőn a légiutaskísérők csak angolul köszöntötték őket, majd a rendelt 7Up üdítő helyett Sprite-ot kaptak. Sőt, a csomagjaikra várva feltűnt nekik, hogy a bejelentések szintén csak angol nyelven hangzanak el. Ekkor telt be a pohár.

A férj 500 ezer kanadai dollárra perelte a légitársaságot a hivatalos nyelvekről szóló törvény (Official Languages Act) megsértéséért. A szövetségi bíróság a követelt összegből 12500 dollárt meg is ítélt, illetve kötelezte a repülőteret, hogy kérjen bocsánatot a pártól.

„Megsértették a nyelvi jogaimat, ezért tennem kellett valamit: a jogaidat vagy megvéded, vagy lemondasz róluk.” – mondta a felperes a tárgyalás után.

De nem ez volt az egyetlen eset, amikor úgy érezte, tennie kell valamit. 2002-ben egy ottawai buszvállalathoz is panaszt nyújtott be, amikor az egyik sofőr bonjour helyett hello-val köszöntötte.

A repülőtér szóvivője elmondta, hogy a cégnél már vizsgálják az ügyet.

Forrás

Mirror: Couple win £8k because Air Canada staff did not speak to them in French

Huffpost Travel: Michel And Lynda Thibodeau Sue Air Canada And Win Over English-Speaking Plane

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X