nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki volt Madzsar Alice?
Nőnap a könyvtárban

Beke László művészettörténész címmel a mozdulatművészet alapítóját és a hazai nőmozgalom egyik képviselőjét mutatja be, Bartal Mária irodalomtörténész Takács Zsuzsa kötetét méltatja. Este Szalóki Ági ad koncertet.

MTI | 2014. március 6.
|  

Könyvbemutatóval, koncerttel és kiállítással is várják az érdeklődőket március 7-én a nőnapi KönyvTÁRlaton az Országos Széchényi Könyvtárban. Beke László művészettörténész Ki volt Madzsar Alice? címmel a mozdulatművészet alapítóját és a hazai nőmozgalom egyik képviselőjét mutatja be. Madzsar Alice munkássága kiterjedt a munkásmozgalmi színjátszásra és a gyógytornára. Kortársai közé tartozott Jászi Oszkár, Palasovszky Ödön, Hevesy Iván, Kálmán Kata, Bortnyik Sándor, Kozma József és Kassák Lajos.

Bartal Mária irodalomtörténész Takács Zsuzsa kötetét méltatja. A test imádása – India című verseskötet (2010) Kalkuttai Teréz emberfeletti segítő munkájának belső küzdelmeit és a beteg, haldokló testek tapasztalatát szembesíti a női szexualitás testi-tudati önreflexióival. A szélsőséges testtapasztalatok többek között Teréz anya naplórészleteinek, a 19. századi orosz regényirodalom nagyjainak, valamint József Attila és Kertész Imre sorainak újraírásaként kapnak hangot a kötetben. Az előadás e gyökeresen különböző (szöveg)világok kapcsolódási pontjait keresi, a versek kérdésfelvetéseinek aktualitására és rendhagyó poétikai válaszaira szeretné felhívni a figyelmet.

Az érdeklődők ezen a délutánon fotókat és kéziratokat tekinthetnek meg Madzsar Alice hagyatékából, valamint válogatást Takács Zsuzsa műveiből. Este Szalóki Ági énekes és Juhász Gábor dzsesszgitáros-zeneszerző ad koncertet. A műsorban magyar költők megzenésített versei, portugál fado, cigány hallgató, szefárd zsidó dal, magyar népdalok és Karády-feldolgozások is elhangzanak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X