nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Programok az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Gyűjtemény-bemutatókkal, könyvtúrával, filléres könyvvásárral, fotókiállítással és koncerttel várják az érdeklődőket szerdán a Nyelvek Európai Napján az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK) Budapesten.

MTI | 2012. szeptember 25.
|  

Idén Magyarországról hat programot, Európa több országából pedig 200 rendezvényt regisztráltak a Nyelvek Európai Napja hivatalos honlapján. Az OIK 2005-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a szerdai budapesti rendezvényt Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitja meg. Mender Tiborné, az OIK főigazgatója az MTI-nek elmondta: céljuk az, hogy minél többen megismerjék a könyvtár gyűjteményét, szolgáltatásait és gyönyörű műemléképületét a belváros szívében.

A szerdai programon lesz filléres könyvvásár azokból a könyvekből, amelyeket a könyvtár olvasói adományoztak, valamint a gyűjteményből kivont kötetekből. A magyar és az idegennyelvű szépirodalmi és szakmai könyveket 200 és 500 forintért lehet megvásárolni. Kedvezményes beiratkozásra is lehetőségük lesz a látogatóknak, a jótékonysági büfében pedig a könyvtár munkatársai által készített finomságokat kóstolhatják meg, támogatva ezzel a könyvtár működését. Két alkalommal raktári és könyvtári sétán is részt vehetnek az érdeklődők.

Az Idegennyelvű gyűjtemények és szolgáltatásaik című konferencián budapesti és vidéki gyűjteményeket mutatnak be, az előadások témái nemcsak a könyvtárosoknak, hanem könyvtárhasználóknak is érdekesek és informatívak lehetnek - vélekedett a főigazgató. Olyan különleges gyűjteményekről is hallhatnak az érdeklődök, mint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Könyvtára, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemzetközi idegennyelvű gyűjteménye, és az egyik legjobban ellátott könyvtárral rendelkező Közép-Európai Egyetem (CEU) elektronikus adatbázisa.

Bemutatkozik az egyik legjobb vidéki idegennyelvű gyűjtemény, az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtár, és lesz előadás arról, hogy a debreceni Kenézy Élet-tudományi Könyvtárban miként foglalkoznak a külföldi olvasókkal. Kultúrák találkozása címmel nyílik kiállítás a váci Katona Lajos Könyvtár igazgatójának, Mándli Gyulának természetfotóiból és portréiból.

Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001-ben tartották először a Nyelvek Európai Napját azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a nyelvek sokszínűségére, az idegen nyelv tanulásának fontosságára, a nyelvtudás szinten tartására. További részletek a könyvtár honlapján olvashatók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X