nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Luca-napi KönyvTÁRlat

A boszorkányüldözésekről szóló előadásokkal, koncerttel és táncházzal várják az érdeklődőket december 13-án a Luca-napi KönyvTÁRlatra az Országos Széchényi Könyvtárban.

MTI | 2012. december 12.
|  

A Föld és ég egybeér című program keretében két szegedi történész, Galamb György és Brandl Gergely boszorkányüldözéssel kapcsolatos kutatásait ismerhetik meg az érdeklődők, akik a Greenfields együttes zenéjének segítségével bepillanthatnak a kelta mítoszok világába, és kizárólag ezen a délutánon megtekinthetik a nagy szegedi boszorkányper néhány eredeti iratát – közölte az intézmény az MTI-vel.

Galamb György előadásában a kora újkori európai boszorkányüldözésekhez vezető folyamatokat vizsgálja, különös tekintettel arra a szerepre, amelyet a ferences és domonkosrendi inkvizítorok és prédikátorok játszottak benne.

Brandl Gergely előadásában a szegedi nagy boszorkányhisztéria (17281729) elevenedik meg, amelynek forrásai a magyar tudományos irodalomban sokáig töltöttek be meghatározó szerepet. Az utóbbi idők tudományos diskurzusai rámutattak arra, hogy érdemes átértékelni azt a szerteágazó képet, amely körbelengi a szegedi boszorkányok misztériumát. A legutóbbi kutatások merőben új forrásokat tártak fel, amelyek mentén újra meg kell vizsgálni a perek eseményeit.

Az ingyenes rendezvényen az érdeklődők kamarakiállításon tekinthetik meg a nagy szegedi boszorkányper néhány eredeti iratát, az estet pedig a Greenfields együttes hagyományos kelta-ír koncertje és táncháza zárja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X