nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ünnep az OSZK-ban

Ingyenes programokkal, egyebek mellett tárlatvezetéssel, könyvbemutatóval és koncerttel várja az érdeklődőket kedden az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 210. évfordulója alkalmából.

MTI | 2012. november 27.
|  

Az intézmény 11 órakor kezdődő tudományos ülésszakán az új különgyűjteményként működő 1956-os Intézet – Oral History Archívum munkatársainak előadásai hallhatóak. Délután 13 órától a Nemzedékek kézfogása című programban a régi kollégák adják át a tapasztalatokat és a tudást az újaknak, az esemény díszvendégeként Somkuti Gabriella könyvtártörténész a nemzeti könyvtár 210 éves történetéről mesél – közölte az intézmény az MTI-vel. A könyvtári körséták 11, 12, 13, 14 és 16 órakor indulnak, a Képek a történelmi Magyarországról. Tájak, viseletek című tárlatot 13 órától, a Tr(End of print) című kiállítást 14 órától, a Balogh Rudolf aranykoszorús fényképész mester 18791944 című anyagot 16 órától vezetéssel tekinthetik meg a látogatók.

A 15.30-kor nyíló Patriae Sacrata Anno 1802  1802-ben a hazának szentelve című tárlat ritka kéziratokat mutat be: a jelentős korabeli írók, tudósok, politikusok eredeti kézírásai között VII. Pius pápa Széchényi Ferencnek írott latin nyelvű és a 12 éves Széchenyi István atyjának írott magyar nyelvű levelének autográfja is szerepel. Ehhez kapcsolódva bemutatják a Levélben értesítsen engem című kötetet, amely a nemzeti könyvtár létrejötte alkalmából gróf Széchényi Ferencnek írott korabeli köszöntőlevelekből ad gazdag válogatást.

Délután 17 órától a KönyvTÁRlat keretében Budavári disputa címmel a 16-17. századi, külföldet járó diákokról hallhatnak az érdeklődők előadásokat és megtekinthetik a diákok különleges emlékkönyveit is. Az emléknap az Orfeo Zenekar ünnepi barokk koncertjével zárul, amelyen Carissimi, Purcell és Händel művei hangzanak el.  Ezen a napon a beiratkozni szándékozók fél áron válthatnak éves olvasójegyet és a könyvtár díjmentes napijeggyel is látogatható

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X