nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fahrenheit nőnapra

Nem tud jó hírekkel szolgálni nőnapra a moszkvai nőknek az orosz meteorológiai intézet, ezért azt találták ki, hogy nem Celsius-, hanem Fahreinheit-fokokban fogják közölni az aznapra várható hőmérsékletet.

MTI | 2013. március 8.
|  

Roman Vilfald igazgató az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz fővárosban éjszaka mínusz 14-16 fokot mértek, de a Moszkvai megyében lévő Cserusztyiban mínusz 28 fokra süllyedt a hőmérő higanyszála.

Március nyolcadikán, az Oroszországban igen fontosnak számító nemzetközi nőnapon is fagyos lesz az időjárás Moszkvában és környékén. Éjszaka mínusz 10-19 fokra lehet számítani, és napközben is hideg lesz. Éppen ezért döntöttek úgy az orosz meteorológiai intézet munkatársai, hogy az ünnepen nem Celsius-, hanem Fahrenheit-fokokban teszik majd közzé honlapjukon az időjárás előrejelzést.

Roman Vilfald hozzátette: egyszer egy évben tesznek így és csakis a hölgyek kedvéért. Az Egyesült Államokban és Angliában használt hőmérsékleti skála szerint ugyanis a március 8-ra jelzett moszkvai mínuszok Fahrenheitben plusz 20-25 fokot jelentenek.

Oroszországban és általában a posztszovjet térségben március 8., a nők iránti tisztelet és megbecsülés napja olyan nagy jelentőségű, hogy munkaszüneti napnak minősül. Igaz, nemcsak a nők, de a férfiak is pihenhetnek ilyenkor. A munkahelyek többségében pedig már előző napokban megkezdik az ünneplést és a különböző kollektívák szinte egymással versengve köszöntik rendezvényeiken a nőket.

Az úgynevezett kollektív „vecserinkákon” (esteken) étellel-itallal gazdagon terített asztalok mellett zajlik az ünneplés, míg a férjek és barátok már napok óta azon törik a fejüket, mivel lepjék meg párjukat nőnapon. Több humoros történet szól arról, hogy az orosz lányok, asszonyok nem szoktak megelégedni a virágcsokorral.

Íme egy vicc a sok közül: „Reggeli ébredésnél a feleség elmeséli férjének, hogy milyen csodálatos álmot látott: briliánsgyűrűt ajándékozott neki március 8-ra. Mit jelenthet ez?” – kérdezi. „Várj, estére megtudod” – így a férj. Az asszony ünnepi asztalt varázsol estére, majd a férj egy csokorral összekötött ajándékdobozzal tér haza, benne egy értelmező szótárral.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X