nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem keltett feltűnést, kénytelen volt blogolni

Tésztaszűrővel a fején készíttetett magáról képet a jogosítványába és a „pasztafári” vallás tagjának mondja magát egy osztrák férfi. Niko Alm akciójának célja az volt, hogy fellépjen a – mint nevezi – egyházi kiváltságok ellen.

MTI | 2011. július 16.
|  

„Nem viccből csinálom” – mondta egy rögtönzött sajtótájékoztatón. A meggyőződéses ateista Alm 2007-ben egy rendőrségi tájékoztató füzetben azt olvasta, hogy a jogosítványok igazolványképe nem ábrázolhatja fejfedőben a tulajdonost, kivéve, ha a fej eltakarása vallási célt szolgál. Alm szerint sok más mellett ez is egy „kis kiváltság”, amelyet az egyházaknak biztosít az állam. Ez indította arra, hogy a „pasztafári vallás” követőjének mondja magát, és egy tésztaszűrővel a fején fényképeztesse le magát az igazolványképhez. A 35 éves férfi egy, az egyházi kedvezmények elleni aláírásgyűjtő mozgalom szóvivője is.

A rendőrségen először megtagadták a jogosítvány kiállítását, és pszichológushoz küldték. Az orvos azt állapította meg, hogy a férfi épelméjű.

Bár nem számított rá, később megkapta a jogosítványt. Igaz, hivatalos értesítést nem kapott róla, így csak a napokban vette át az iratot, évekkel azután, hogy az elkészült.

A rendőrség azt állítja, hogy nem voltak tekintettel vallási meggyőződésre, csak arra, hogy a fotón az arc teljes egészében látszik.

Miután kedden a blogjában leírta a történetet és az APA osztrák hírügynökség is felfedezte azt, a nemzetközi média rövid idő alatt felkapta az esetet. Többek között a BBC, a CNN, az amerikai Huffington Post internetes oldala, valamint a Spiegel című hetilap és más német lapok is interjút kértek tőle.

A „pasztafári egyházat” mint kritikus, ironikus mozgalmat 2005-ben az Egyesült Államokban alapította egy amerikai férfi, Bobby Henderson azzal a céllal, hogy bírálja a kreacionista tan (intelligens tervezés tana) szerepeltetését az amerikai iskolai oktatásban. Kijelentette, hogy a „pasztafárik” szerint a „Nagy Repülő Spagettiszörny” teremtette a világegyetemet, és követelte, hogy ezt az elméletet is oktassák az iskolában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Yeonghun 2011. július 18. 17:44
3 ddani 2011. július 17. 12:20

tésztás csápjai messzire nyúlnak.

2 tdk.112 2011. július 16. 11:11

Szimpatikus arc. :D Eddig az LRE-ben hittem, de ezentúl én is pasztafárinak mondom magam.

1 elhe taifin 2011. július 16. 10:31

Rámen!

Információ
X