nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Facebookon toboroznak papokat Franciaországban

Sok mindenre jó egy közösségi portál: például arra is, hogy a katolikus egyház papokat toborozzon vele.

MTI | 2010. június 11.
|  

A Miért is ne én? elnevezésű kampány május 5-ig tartott, és az egyház ötvenmillió forintnak megfelelő összeget fordított a toborzásra, amelynek a népszerű közösségi portálon létrehozott fórum is része volt. A virtuális térben olyanok hozzászólásait várták, akik fontolgatják, hogy a papi hivatást válasszák.
Franciaországban egyre kevesebb a pap, 1975-ben még 42 ezren voltak, mára 24 ezerre csökkent a számuk. És míg 1999-ben 116-an léptek be a papneveldébe, addig 2009-ben csak 89-en.
„Egyszerűen már nincsenek elegen, hogy betöltsük a parókiák megüresedő helyeit” – mondta Stephane Joulain pap, családterapeuta.
A közelmúltban kirobbant gyermekbántalmazási és molesztálási ügyek Franciaországot is elérték, noha a nyugat-európai országban nem csaptak olyan magasra a hullámok, mint Németországban, Írországban és az Egyesült Államokban.
„Óvakodnunk kell a papok megbélyegzésétől. Nem minden pap pedofil, nem akarjuk, hogy ekként azonosítsanak” – intett Eric Poinsot, a katolikus egyház kampányát szervező egyik pap. „Inkább azon vagyunk, hogy a papokat úgy ismerjék, mint akik hisznek a boldogságban és párbeszédre törekszenek.”
Bár Franciaországban a 65 milliós lakosságból 41,6 millió vallja magát katolikusnak, a templomba járók alig vannak többen kétmilliónál. A kampány célja tehát az is, hogy újrafessék az egyház képét a francia társadalom szemében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X