nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem fogyatékosok, csak kétnyelvűek

A hagyományos nyelvi tesztek sok kétnyelvű amerikai gyereket fogyatékosnak bélyegeznek – holott lehet, hogy csak a méréssel van a baj.

nyest.hu | 2010. május 26.
|  

Nagy felelősség a nyelvi kompetencia mérése, hiszen ha ennek alapján rásütik valakire a fogyatékosság bélyegét, az egy egész életre hatással lehet. Amerikában számos kisgyerek jár így, akikről úgy tartják a pedagógusok, hogy se angolul, se spanyolul nem tudnak rendesen. Egy nyelvész azonban kétségbe vonta az ezt megállapító teszteket – derül ki az Arizónai Állami Egyetem egy mostani cikkéből.

A spanyol anyanyelvű szülők gyerekei általában az angol és spanyol nyelvek teljes kavalkádjában nőnek fel. A körülöttük élő felnőttek legtöbbje egy-egy mondaton belül mindkét nyelv szavait és nyelvtanát használja. Ennek a nyelvészeti jelenségnek a megnevezése a kódváltás. Az kódváltó környezetben felnövő gyerekek nagy valószínűséggel szintén kódváltók lesznek, ami nem azt jelenti, hogy nyelvi fogyatékosságuk lenne vagy helytelenül beszélnének, hanem egyszerűen csak nem a standard angol és spanyol nyelveket beszélik. A tesztek pedig csak e nyelvek helyes használatát tudják mérni, és nem a kódváltók bonyolult és szigorú szabályokra épülő nyelvészeti rendszerét.

Az arizonai egyetem egyik nyelvészprofesszora újratesztelte a pedagógusok által korábban már „se angolul, se spanyolul” nem tudónak ítélt gyerekeket, és azt találta, hogy 98 százalékuknak valójában nincsen semmilyen nyelvhasználati fogyatékossága – csupán a tesztek nem voltak elég jók.

A kétnyelvű gyerekek témája égetően aktuális az Egyesült Államokban: jól jelzi ezt, hogy egy másik egyetem kutatói most nyertek egy 3,3 millió dolláros kutatási ösztöndíjat a spanyol-angol kétnyelvű gyerekek fejlődésének tanulmányozására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X