nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nechtěl jsem být Leninem
Nem akartam Lenin lenni

Oroszország: klasszikusok és kortárs szürkeség, büszke múlt és banális jelen, a vágyak és az élet realitásának olvasmányos összecsapását.

nyest.hu | 2015. április 23.
|  

Dora Čechova (1971) a Moszkva–Prága vonalon közlekedő vonaton született. És bár apja orosz, egész életében Csehországban élt. A Jaroslav Ježek Konzervatóriumon tanult forgatókönyv- és szövegírást Zdeněk Borovecnél, majd forgatókönyvírás és dramaturgia szakra járt a prágai FAMU-n. Szergijev Poszadban a Tolsztoj kezelőorvosával, Makovický Dušannal rokon családnál időzött. 2012-ben mutatkozott be a kritika által pozitívan értékelt Nem akartam Lenin lenni című könyvével. 2015-ben jelenik meg új novellás kötete, a Hullott nyári alma. Irodalmi-drámai tagozaton tanít. Prága közelében él. Dora Čechova Nem akartam Lenin lenni című könyvével mutatkozik be a magyar közönségnek az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, illetve a Kis Könyves Éjen.

A Nem akartam Lenin lenni című novellás kötet a nagy irodalmakból ismert, kikristályosodott alakjában hozza el Oroszországot, a klasszikusok és a kortárs szürkeség, a büszke múlt és a banális jelen, a vágyak és az élet realitásának olvasmányos összecsapását. A Karamisevszkaja rakpart luxusfelhőkarcolóiban, a kettes metró aknáiban, a zagorszki dácsán – Dora Čechova mindenütt megtalálja azokat, akiknek az élete másként alakult, mint ahogyan azt eredetileg eltervezték. Csendes bánat, humor, könnyű nosztalgia és csalhatatlan túlélőképesség.

Dora Čechova megjelenései a Könyvfesztiválon

  • 2015. április 24., péntek, 12:00-13:30. Európai Írótalálkozó az Európa Pontban (Budapest, Lövőház utca 35.), II. panel. Téma: Van-e nemzetek feletti irodalom a nyelvi határokon és regionális tradíciókon túl is? A beszélgetést vezeti: Csordás Gábor
  • 2015. április 24., péntek, 19:30-20:30. Felolvasóest a Massolit Könyvesboltban (Budapest, Nagydiófa utca 30.)
  • 2015. április 25., szombat, 14:00-15:45. Pódiumbeszélgetés az elsőkönyves írókkal (Millenáris, Budapest, Kis Rókus u. 16-20.). A beszélgetést vezeti: Gács Anna
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X