nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt az ellenzéki drámaíró

Josef Topol 1977-ben aláírta a Charta 77 ellenzéki emberi jogi nyilatkozatot, színdarabjait kitiltották a cseh és szlovák színházakból.

MTI | 2015. június 21.
|  

Nyolcvanéves korában súlyos betegség után kedden Prágában elhunyt Josef Topol, a 20. század második felének egyik legjelentősebb cseh drámaírója – közölte a drámaíró családja. Topol elsősorban a hatvanas években megjelent a cseh vidék kollektivizálásáról írt egyedi hangú színdarabjaival szerzett hírnevet és elismerést magának. Legismertebb darabjai a Konec masopustu (A farsang vége), valamint a Kočka na kolejích (Macska a síneken) című drámák, amelyekben az ötvenes évek nyomasztó légkörének egzisztenciális problémáit feszegeti.

Oszlopos tagja volt az 1965-ben alapított legendás prágai Divadlo za branou színháznak. A színház számára több népszerű darabot is írt. Az 1968-es prágai tavasz eltiprása után 1972-ben azonban a Dvě noci s dívkou (Két éjszaka egy lánnyal) című új darabjának premierjét már nem engedélyezték, és a színházat is bezáratta a kommunista hatalom.

Miután Josef Topol 1977-ben aláírta a Charta 77 ellenzéki emberi jogi nyilatkozatot, korábbi színdarabjait is kitiltották a cseh és szlovák színházakból, az írót elbocsátották állásából és kétkezi munkásként dolgozott egy ideig, majd rokkantnyugdíjba ment. Újabb irodalmi művei csak szamizdatban jelenhettek meg, fordításait angol nyelvből pedig egyik barátja neve alatt adták ki a kiadók. Polgárjogi tevékenységéért és irodalmi érdemeiért Josef Topol 1998-ban Václav Havel köztársasági elnöktől magas állami kitüntetést kapott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X