nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Túlságosan csendes születésnapi party
Hrabal 100

Előadásokat tekinthet meg, de Ön is előadhat a Bohumil Hrabal születésnapjára rendezett ünnepségeken.

nyest.hu | 2014. március 11.
|  

1914. március 28-án született Bohumil Hrabal. Ebből az alkalomból a budapesti Cseh Centrum több programot is szervez.

Március 11. és április 13. között láthatóak az Óbudai Társaskör Galériájában Vladimír Boudník és Oldřich Hamera képzőművészek alkotásaibólés Bohumil Hrabal kollázsaiból mutatnak be válogatást. A műveke Hrabal szövegei kísérik. A kiállítást március 11-én 18 órakor Esterházy Péter nyitja meg. A megnyitón Oldřich Hamera képzőművész, Hushegyi Gábor és Pataki Gábor művészettörténészek beszélgetnek Hrabal és a képzőművészet kapcsolatáról. A kiállítás hétfő kivételével 15 és 19 óra között tekinthető meg. 

Március 26. és április 25. között az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Ami nekünk egy villanás, az másnak egy egész galaxis címen Hrabal életének helyszíneit bemutató „hermeneutikai, képzőművészeti” kiállítás látható az aszódi Fekete Ökör Baráti Kör rendezésében.

Március 26-án az Óbudai Társaskörben Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című művének felolvasószínházi előadása lesz látható.

Március 28. és április 16. között a budapesti Cseh Centrumban tekinthetőek meg a prágai La Femme Galéria vándorkiállítása, mely a prágai Óváros téri városháza után először látható Csehországon kívül.

Hrabal 100
Forrás: glf.cz

Április 12-én az A38 hajón a Cseh Centrum zenés-filmes-irodalmi születésnapi partyt szervez. Itt a Via Hrabal című multimediális előadás szerepel műsoron, ez Hrabal világába kalauzolja a nézőket. Az est során vetítik a Jiří Menzel Oscar- díjas cseh rendező által meghirdetett Hrabal habbal rövidfilmpályázat győztes filmjei. Ladislav Michálek hatvanas-hetvenes évekbeli fotóin az akkor még csak „félszáz éves” íróval és barátaival Prága azóta már eltűnt városrészeiben találkozhatunk. Az estet a Manon meurt, a fiatal rakovníki shoegaze zenekar koncertje zárja.

Május hatodikán az ELTE BTK cseh szak, a Szent-Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány, a Szláv Textus és a Cseh Centrum Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulója alkalmából Hrabal 100 – Túlságosan csendes születésnapi party címen nemzetközi konferenciát szervez irodalom, nyelvészet, transzlatológia, film, filozófia, kulturológia és történelem témakörökben. A 15 perces előadások vita követi. Előadónak jelentkezni legkésőbb 2014. április 1-jéig lehet az előadás 15-20 soros összefoglalójával a emailben. A konferencián elhangzott előadások írott változatát online konferenciakötetben és – amennyiben az anyagi források lehetővé teszik – nyomtatott formában is publikálják.

További információk a budapesti Cseh Centrum honlapján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X