nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit jelent a Santorum név?

Hogyan lehet egy névnek új jelentést adni? És milyen következményekkel járhat ez? Egyáltalán: mit jelent a Santorum név?

nyest.hu | 2012. március 29.
|  

Írtunk már arról, hogy milyen nem várt problémákat tud okozni a Google egyes, szerencsétlenebb nevű egyéneknek. Van azonban olyan eset is, hogy valakit az interneten indított kampány tesz szerencsétlenné – legalábbis egy időre. Ez történt az idei egyik amerikai elnökjelölt Rick Santorummal is a 2000-es évek elején, amikor még pályafutása elején járt. Neki is meggyűlt a baja a keresőprogrammal, amikor „újradefiniálták” a nevét.

Ha valaki megnyitja a Spreading Santorum oldalt, a nyitólapon rögtön egy definícióval találkozik, ami angolul a következőképpen hangzik:

santorum (san-TOR-um) n. 1. The frothy mixture of lube and fecal matter that is sometimes the by-product of anal sex.

Magyarul körülbelül így lehetne visszaadni:

santorum, főnév, 1. Síkosító és széklet habos keveréke, ami néha az anális szex mellékterméke.

De miért válik egy közismert ember neve ilyen vaskos tréfa tárgyává? Rick Santorum, aki erősen konzervatív beállítottságú – ellenzi az abortuszt, az eutanáziát, elítéli a homoszexualitást, és ellene van a melegek házasságának – egy 2003-as interjúban homoszexualitás-ellenes kijelentéseket tett.

Ennek hatására Dan Savage újságíró és melegjogi aktivista meghirdetett egy vetélkedőt, amelynek célja az volt, hogy a santorum szó legfrappánsabb újradefiniálását megtalálják. A fentiekben olvasható definíció lett végül a nyertes.

Rick Santorum
Rick Santorum
(Forrás: Wikimedia Commons / Biographical Directory of the United States )

2003-tól tehát az interneten elkezdett terjedni az új definíció. Olyannyira híressé vált, hogy volt idő, amikor a Google első találatként hozta a „Santorum” keresőkifejezésre a spreadingsantorum.com oldalt. Ez a tény pedig nyilvánvalóan nem öregbítette a szenátor, későbbi elnökjelölt hírnevét.

2010-ben Savage ajánlatott tett Santorumnak: megszünteti a dehonesztáló oldalt, amennyiben a politikus 5 millió dollárt adományoz a Freedom to Marry (kb. ’házasodási szabadság’) melegjogi szervezetnek. Ez azonban nem történt meg. Viszont Santorum megkereste a Google-t is, hogy sorolja hátrébb a hírnevét kikezdő találatokat. A cég azonban azzal védekezett, hogy a keresőmotorjuk automatikusan működik, abba nem tudnak belenyúlni.

Mit jelent a Santorum név?
Forrás: Wikimedia Commons / AJ Alfieri-Crispin / CC BY-SA 2.0

Így maradt elérhető a nevet újradefiniáló oldal, ami ma már nem található meg az első találatok közt – köszönhetően az elnökválasztási kampánynak.

A Schmitt tehát nem az egyetlen olyan tulajdonnév, ami köznevesülve bekerült a nyelvhasználatba. A jelenség, és az új jelentések gyors online terjedése miatt a közszereplőknek még jobban kell vigyázniuk, mit mondanak, mit tesznek, mint eddig. Könnyen megeshet, hogy internetes mémekké válnak, és ilyen formában terjednek tovább, hiába is tesznek a való életben bármit is ez ellen.

Forrás

Campaign for "santorum" neologism

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 LvT 2012. április 10. 21:44

A cikk leadje felteszi a "Egyáltalán: mit jelent a Santorum név?" kérdést, de nem válaszolja meg. Ez a név az középkori latin <San(c)torus> stb. névcsaládba tartozik, amelyet a mindenszentek (lat. <Omnium sanctorum>) napján születetteknek adtak. Vö. olasz <Santoro>, <Santorelli>, www.cognomiitaliani.org/cognomi/cognomi0017an.htm

4 Pesta 2012. március 29. 22:24

Mondjuk ha pl. Obamáról terjesztettek volna hasonló jókat kampányszerűen, szerintem a Google se csak pingvinezett volna. Egy volt rendszergazdánkra emlékeztet ez a téma, aki folyton széttárta a karját, hogy a „züsztem" (németajkú volt) kánt let mí cséndzs it.

3 scasc 2012. március 29. 09:17

Szerintem a santorum.com normális európai juridakútrában már rég kimerítené a rágalmazás, sértés, stb. ill. hasonló tényállásokat (Ehrenbeleidigung, Kreditschädigung, etc.) — teljesen érthető módon — az már amerikai "freedom of speech"-perverzió, hogy ott nem lehet (nem érdemes) fellépni jogilag ellene.

Egyébként meglepne, ha bárki jóérzésű (európai szocializálódású) ember nem értene egyet ebben.

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. március 29. 09:02

@Annie.: Ez a cikk nem a politikáról, hanem a Google keresőjének működéséről és annak társadalmi következményeiről szól.

1 Annie. 2012. március 29. 08:04

és ha valaki kitalál egy primitívséget, nektek muszáj tovább terjeszteni? egyre gázabb ez az oldal, amióta politikával is foglalkozik...

Információ
X