nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erasmus Kollégium
Milyen problémákat vet fel a deontikus logika?

Október 12-én, pénteken tartja az Erasmus Kollégium szokásos pénteki szemináriumát. Ezúttal Markovich Réka fog beszélni a deontikus logikáról.

nyest.hu | 2012. október 10.
|  

Az általunk már korábban megismertetett tehetséggondozó szakkollégium, az Erasmus Kollégium szokásos pénteki műhelyszemináriumára szeretettel várja az érdeklődőket. A szemináriumon egy vagy két 25-30 perces előadást hallgathatnak meg a résztvevők; az előadásokat opponensi vélemény, illetve vita követi. A szemináriumokon a közönség igen változatos szakterületekről érkezik, így az előadóval szemben alapkövetelmény, hogy mondandóját közérthető, befogadható módon adja elő.

A következő szemináriumra 2012. október 12-én, pénteken 17:30-kor kerül sor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának I. épületében (Budapest, Múzeum krt. 4., I. épület, 2. emelet, 208-as terem). Az előadó az Erasmus Kollégium másodéves diákja, Markovich Réka jogász, az ELTE Logika és Tudományfilozófia tanszékének elsőéves doktori hallgatója lesz, aki a deonitikus logikával foglalkozik.

A deontikus logika a normák (így például a jogi normák) logikai leírhatóságával foglalkozik. Ám amikor ezen logikai megoldásokat vizsgáljuk, magunk is gyakran deontikus modalitásban fogalmazunk, mondván: ennek vagy annak a (logikai) szabálynak kell érvényesülnie a jogrendszerben. És ha nem tesszük? – Az előadás bevezeti a metadeontika fogalmát, s megoldási alternatívákat mutat a deontikus logika szükségessége/létjogosultsága melletti érveléshez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X