nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
 • szigetva: @Libertate: Onnan, hogy a Nyesten több, mint száz cikk címe alá odaírtam. Mederi téves ada...
  2021. 01. 12, 19:43  Százasak vagyunk?
 • Libertate: @szigetva: Mert a te nevedet ugyan honnan lehet tudni? Már megint provokálsz - és nem érve...
  2021. 01. 12, 19:24  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az észlelés filozófiai problémája
Érzed, érzékeled, tapasztalod?

December 7-én, pénteken tartja az Erasmus Kollégium szokásos pénteki szemináriumát. Ezúttal Matula Gábor fog az észlelésről beszélni – filozófiai szempontból.

nyest.hu | 2012. december 3.
|  

Az általunk már korábban megismertetett tehetséggondozó szakkollégium, az Erasmus Kollégium szokásos pénteki műhelyszemináriumára szeretettel várja az érdeklődőket. A szemináriumon egy vagy két 25-30 perces előadást hallgathatnak meg a résztvevők; az előadásokat opponensi vélemény, illetve vita követi. A szemináriumokon a közönség igen változatos szakterületekről érkezik, így az előadóval szemben alapkövetelmény, hogy mondandóját közérthető, befogadható módon adja elő.

A következő szemináriumra 2012. december 7-én, pénteken 17:30-kor kerül sor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának I. épületében (Budapest, Múzeum krt. 4., I. épület, 2. emelet, 208-as terem). Az előadó Matula Gábor lesz, a Kollégium másodéves diákja, az ELTE Bölcsészettudományi Karának filozófia BA, és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának jogászhallgatója.

Az előadó abból fog kiindulni, hogy az észlelésről alkotott intuitív fogalmunk nem tartható. Ugyanis az észlelési hibák lehetősége és a legalapvetőbb fenomenológiai meggyőződéseink sokszor nem összeegyeztethetőek. Az előadásban probléma fő forrásait ismerhetjük meg. Matula Gábor beszélni fog az egyes intuíciókról, az illúziók és hallucinációk jelenségéről, illetve magyarázni fogja, hogy ezek miért nem összeegyeztethetők. Ez után röviden szó lesz arról, hogy az észleléssel kapcsolatosan milyen filozófiai elméletek léteznek, és ezek hogyan kezelik a fenti problémákat. Végül az előadó ismerteti a 20. század első felében uralkodó – és a mai napig többek által képviselt – észlelési elméletet, amely szerint észlelésünkkor közvetve, az érzetadatokon keresztül tapasztaljuk az elmefüggetlen tárgyakat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X