nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erasmus Kollégium
Fatum és Fortuna

Március 8-án, pénteken tartja az Erasmus Kollégium szokásos pénteki szemináriumát. Ezúttal Grezsa Csaba fog irodalmi témájú előadást tartani.

nyest.hu | 2013. március 7.
|  

Az általunk már korábban megismertetett tehetséggondozó szakkollégium, az Erasmus Kollégium szokásos pénteki műhelyszemináriumára szeretettel várja az érdeklődőket. A szemináriumon egy vagy két 25-30 perces előadást hallgathatnak meg a résztvevők; az előadásokat opponensi vélemény, illetve vita követi. A szemináriumokon a közönség igen változatos szakterületekről érkezik, így az előadóval szemben alapkövetelmény, hogy mondandóját közérthető, befogadható módon adja elő.

A következő szemináriumra 2013. március 8-án, pénteken 17:30-kor kerül sor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának I. épületében (Budapest, Múzeum krt. 4., I. épület, 2. emelet, 208-as terem). Az előadó Grezsa Csaba lesz, a Kollégium elsőéves diákja, a Károli Gáspár Református Egyetem irodalom-és kultúratudomány szakos, aki A Fatum és fortuna fogalmának értelmezése Zrinyi Miklós életművében címmel tart előadást.

„A legnehezebb matéria, akin életem folyásában törődtem.” – írja Zrínyi Fortunáról. Az előadás bemutatja a Fatum és a Fortuna fogalmak használatának történetét és az ezt kísérő szemantikai változásokat. Az előadó különös figyelmet szentel annak is, hogy milyen közvetítő közegeken keresztül kerül fókuszba Zrínyi Miklós életművében a szerencse és a végzet, mi az elsődleges forrás, illetve hogy a szerző hogyan próbálja keresztény világképébe integrálni az antik filozófiára épülő eszméket. Végül egy újszerű megközelítést is megfogalmaz az előadó, amelyben a korábbiaktól eltérően határozza meg a fenti fogalmak viszonyrendszerét és szerepét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X