nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Milyen az, aki negélyezett?

Olvasónk a „negélyezett” szó jelentéséről és etimológiájáról kérdez minket. Lehet-e negédes az, aki negélyes vagy negélyezett? És édes-e az, aki negédes? – Utánajártunk a szócsaládnak, de minden titokra nem derült fény.

nyest.hu | 2013. június 19.
|  

Mihály nevű olvasónk egy érdekes kifejezéssel kapcsolatban keresett meg minket:

Azt olvastam valahol, hogy valaki „negélyezett volt”. Én ezt a szót még soha sem hallottam, nem értem, hogy mit jelent. Én csak a „negédes”-t ismerem. Van köze a kettőnek egymáshoz?

Nem csodálkozunk, hogy olvasónk nem ismeri a negélyezett kifejezést: a negélyezett szóalakra a Magyar Nemzeti Szövegtár korpusza nem ad egyetlen találatot sem, az általunk tőként feltételezett negélyre mindössze két találatot kaptunk. Az egyik Hubay Miklós Déryné hold- és fáklyafényben című 1963-as írása:

De hová lett a romantikus vitorlaként dagadó fátyol a válla mögül? hová lettek a szalagok, a csipkék, a röpikék és a negély és a bűbáj, a grüberli és a lokni?

A másik pedig Illyés Gyula Önkritika (Batsányiné) című verse:

Aztán, hogy könyvet sem kapott: saját
múltját olvasta regény-módra át,
mind zordabban; ön recenzense képpen!

Mennyi negély! Bókolás! Stíl-zavar!
Nagy szó, parány tett! Vád, viszály: „magyar
átok”!

A negély tehát archaikus, vagy archaizáló irodalmi szövegekben fordul elő. A Kohári Anna és Mandl Orsolya által szerkesztett Régi szavak szótára megadja a negély főnevet ’finomkodás, kényeskedés’ értelemben, sőt a negélyes melléknevet is tartalmazza ’fölényes, büszke’, illetve ’magakellető, szenvelgő’ értelemben. Kérdéses maradt, hogy ennek mi köze van a negédeshez.

Mennyire lehet negédes?
Mennyire lehet negédes?
(Forrás: Wikimedia Commons / Janine / CC BY 2.0)

A negédest a Tinta Kiadó Értelmező szótára szerint ’kényeskedő, mesterkélten finomkodó, szenvelgő’ személyre, stílusra vagy ilyen stílusú bármire használják. Ez egybevág intuíciónkkal, valamint az MNSz adataival is. A neten azonban megtaláljuk a negédes élet, illetve a negédes bosszú kifejezéseket is, amelyek már egyértelműen mutatják a népi etimologizálást és az édessel való összefüggés feltételezését. (Valószínűleg ennek következtében konkrét ízre is alkalmazzák a negédest ’túlzottan édes’ értelemben.) De van-e köze a negédesnek az édeshez? És a negély összefügg-e a negédessel?

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESZ.) a negédesről annyit tud, hogy összefügg a negély, negélyes szavakkal. Utóbbi alakok a 19. századra már feledésbe merültek, de a nyelvújítók felelevenítették a használatukat. A szócsalád, amelybe a negély és a negédes is beletartozik, ismeretlen eredetű. Így viszont azt sem tudjuk megmondani, hogy valóban lehet-e köze az édesnek a negédeshez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Leona 2013. június 20. 16:08

Én úgy tudom, a negédes szó eredeti jelentése "gyerekes". Csak az édes szóhoz való hasonlatossága miatt módosult a jelentése.

2 Sultanus Constantinus 2013. június 19. 19:07

@El Vaquero: Én a "negédes" jelentését sem ismertem.

1 El Vaquero 2013. június 19. 18:49

Lehet égő bevallani, de ez a negélyez(ett) szót magyar anyanyelvű létemre nem is ismertem, de még csak nem is láttam, nem is olvastam sehol. A negédeset igen, de ezt egyszer sem. Baromi fontos szó lehet. Lehet örülni, hogy most minden titokra nem derült fény, nagyon keményen. Ez egy olyan szó, amit idegen anyanyelvű magyarul tanulónak NEM javasolnék megtanulásra.

Információ
X