nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi mindent tud a memoQ?

A memoQ a fordítás első lépésétől az utolsóig különböző segédeszközökkel könnyíti meg a fordító munkáját. A korpusz és a fordítómemória kezeléséhez is sokoldalú funkciók állnak a felhasználó rendelkezésére. Rendkívül sokféle fájlformátumot ismer, és más programra nincs is szükségünk ahhoz, hogy ezeket szerkesszük.

nyest.hu | 2010. november 12.
|  

Korábban már beszámoltunk a memoQ piaci sikereiről, az iránta megnyilvánuló érdeklődésről, sőt, már azt is feszegettük, milyen tulajdonságainak köszönhetően válhatott piacvezetővé. Jelen cikkünkben azt tekintjük át, hogyan dolgozhatunk a memoQ környezetben.

A forrásfájlok megnyitása
A forrásfájlok megnyitása

A memoQ komplett fordítástámogatási rendszer. A fordítás megkezdéséhez először is a forrásszöveget tartalmazó fájlt kell megnyitnunk: ez lehet MS Office Word, Excel, PPT, HTML, XML, FrameMaker, InDesign stb., és még számos más fájlformátum. Nincs szükség arra, hogy a felhasználó tisztában legyen a HTML kódolással, vagy a kiadványszerkesztő programok használatával: ezek nélkül is egyetlen kattintással be tudják olvasni a fájlokat.

Az Eurotermbank konzorcium és a Tilde által fejlesztett Eurotermbank pillanatnyilag csak a memoQ-ból érhető el. Az Eurotermbank  több mint 1,5 millió kifejezést tartalmaz az Európai Unió nyelvein, a memoQ-kal tehát a fordító egy terminológiai adatbázishoz is internetes hozzáférést kap.

A fordításban a legfőbb segítséget a fordítómemóriák jelentik:ezek tartalmazzák, hogy egyes szavakat, kifejezéseket, mondatokat korábbi munkánk során hogyan fordítottunk: korábbi megoldásainkat az új szöveg fordításában is felhasználhatjuk. A memoQban, szemben a legtöbb fordítástámogató szoftverrel, tetszőleges számú fordítómemóriát és terminológiai adatbázist (azaz szakkifejezésgyűjteményt) rendelhetünk a fordításunkhoz. Így jóval nagyobb merítésből kapunk fordítási találatokat.

A fordításhoz szükséges időt (illetve költségeket) néhány pillanat alatt kiszámíhatjuk a beépített statiszikai eszközzel:ez figyelembe veszi, hogy mennyi fordítandó szót tartalmaz a szöveg, ebből mennyi található meg a fordítómemóriában, mennyi ismétlődést tartalmaz a dokumentum stb.

Fordítás közben
Fordítás közben

A munka megkezdésekor az előfordítás segítségével a fordítómemóriában lévő egységeket beleforgathatjuk a dokumentumunkba. A fordítás hatékonyságát növeli, hogy a memoQ nem csak a fordítandó kifejezést, hanem annak szövegkörnyezetét is figyeli: nem csak azt vizsgálja, hogy az adott fordítási egység megtalálható-e a fordítómemóriában, hanem azt is, hogy a környező (előtte és utána található egységek) megegyeznek-e.

Nagyobb terjedelmű projektekben egyszerre több fordító is dolgozhat, akár ugyanazon a dokumentumon is úgy, hogy a lefordított anyag mégis egységes, következetes, szabatos legyen. Ha a fordító nem rendelkezik állandó internet-kapcsolattal, akkor csak addig kell az internetre csatlakoznia, amíg a fordítási projektet letölti a gépére. Elkészítheti a fordítását úgy, mintha a projektvezetővel, vagy a többi fordítóval, lektorral értekezett volna. Miután feltöltötte az anyagot a szerverre, a memoQ szinkronizálja az aktuális fordítást a korábbi fordítási találatokkal.

A memoQ nem csak a fent említett fájlformátmokat képes kezelni, hanem kompatibilis más fordítástámogató eszközökkel is. Az ezekkel készített fordítások is betölthetők, illetve elő tud állítani olyan fájlformátumot, amelyet más eszközök képesek megnyitni. A memoQ felülete testreszabható, a gyorsbillentyűket igényeink szerint állíthatjuk be:ha a felhasználó korábban egy másik eszközzel dolgozott, a memoQ-ban a megszokott billentyűkombinációkat használhatja.

A fordítás utolsó szakaszában a minőségbiztosítási modul jut szerephez. Segítségével egyetlen kattintással ellenőrizhető, hogy a fordító a helyes, ügyfél által megadott terminológiát használta-e, egységesek-e a szakkifejezéseket, a fordításba beírt számok megfelelnek-e az eredeti dokumentumban lévő számokkal stb.

A memoQ nem csak fordítóknak, lektoroknak is hasznos: a lefordított anyagok kéthasábos formátumba exportálhatók, a jól strukturált, könnyen átlátható dokumentumban a lektor is könnyen tud dolgozni. Az átnézett anyag egyetlen kattintással visszaemelhető a memoQ-ba, és frissíthető vele a fordítómemória is.

A fordítási memória szerkesztése
A fordítási memória szerkesztése

Érdekli a memoQ?

A nem is olyan rég még alig néhány főt foglalkoztató magyar Kilgray terméke, a memoQ fordítástámogató rendszer mára világsikerré lett: a fejlesztőcég terméke egy nemzetközi felmérés alapján már 2008-ban első helyezést ért el a fordítástámogató eszközök között. Ha többet szeretne megtudni a memoQ fordítástámogató rendszerről, regisztráljon a november 19-én rendezendő memoQfest rendezvényre.

A memoQban egyedülálló a korpuszkezelés. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a fordítástámogató eszközök nélkül készült fordításokból is fordítómemóriát építhessen a felhasználó, méghozzá könnyen kezelhető eszközökkel. A termék nagy előnye, hogy a fordítómemóriája megfordítható, a nyelvkombináció gyorsan felcserélhető: például az angol–magyar fordítás során felépített memóriát jól használhatjuk a magyar–angol fordításhoz is. A 4.5 verziótól kezdve a fordító munkáját nem csupán írott referenciafájlok segíthetik, hanem képek, videók, tömörített fájlok, hangfelvételek stb. is csatolhatóak a projekthez. A csatolt referenciákat a memoQ a hozzájuk tartozó program segítségével megnyitja, biztosítva ezzel minden olyan kapcsolódó információt, amely a fordítás gyors és pontos elkészítéséhez szükséges.

Mint korábbi cikkünkben már említettük, hogy a memoQ piacvezetővé válásában kulcsszerepet játszott gyakori frissülése: a Kilgray évente két, alkalmanként akár három alkalommal is frissíti a terméket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X