nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: Nem értem ez hogy jön a 200 millió éves nyelvemlékes elképzelésedhez.
  2023. 09. 28, 10:36  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 65 hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%A1zsiai_nyelvcsal%C3%A1d Az eurázsiai ősnyelv k...
  2023. 09. 28, 10:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 65 Egyfajta "hablatyolás" lehet az is, amikor a világtérképre (atlaszra) gondol...
  2023. 09. 27, 08:50  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 64 Bocs..: Atlasz nem a Földet, hanem az égboltot tartja a mitológia s...
  2023. 09. 25, 19:18  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: Nyomatékosan kérlek, fejezd be ezt az értelmetlen hablatyolást. Nem vi...
  2023. 09. 24, 18:40  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Díjat nyert az intelligens egér

Egy magyar fejlesztésű szoftver nyert díjat egy jelentős nemzetközi nyelvtechnológiai konferencián. Az ősztől kapható program segíti a szótárazást, a fordítást, és a Wikipédián való keresgélést.

nyest.hu | 2013. július 16.
|  

2013. június 26. és 27. között Brüsszelben rendezték meg a nyelvtechnológiai szakma találkozóját, az LT-Innovetive Summitot. A szakma képviselői az üzleti trendekről, újítási és együttműködési lehetőségekről, stratégiáról tárgyaltak. Ugyanitt osztották ki az LT-Innovative díjakat,. melynek egyik nyertese a magyar Morphologic lett.

A MorphoLogic 1991-ben jött létre. Fő fejlesztésük a HUMOR morfológiai elemző lett – a közhiedelemmel ellentétben a HU itt nem a Hungarian ’magyar’ rövidítése: az elemző teljes neve High Speed Unification Morphology (nagy sebességű egyesítő morfológia): ez képes eldönteni egy szólakról, hogy milyen szótári szónak melyik alakja. Erre épülnek a cég termékei: a Microsoft Wordben mai napig megtalálható helyesírás-ellenőrző, illetve ennek továbbfejlesztett változata, a Helyes-e?, fordítóprogramjaik, illetve elektronikus szótáraik. Az elektronikus angol–magyar szótárakat vizsgáló tesztjeinken a cég terméke, a MobiMouse jól vizsgázott. A cég most ezt a termékét MorphoMouse néven fejleszti tovább, ez nyerte el az IT-Innovate díját.

Az LT-Innovate díja
Az LT-Innovate díja

A technológia alapja nem változik: egy olyan szótárról van szó, melyben nem kell begépelni a szóalakokat, elég, ha a fordítani kívánt szó fölé visszük az egeret. Ráadásul a szoftver a ragozott szavakat is ki tudja keresni a szótárból: ha a kutyáinkról szót kívánjuk kiszótárazni, felisrmeri, hogy itt a kutya szó valamelyik alakjáról van szó, és ezt a címszót lapozza fel a szótárban. (Bonyolultabb ragozású nyelvek esetében ez felbecsülhetetlen segítséget jelent.)

A MorphoMouse működés közben
A MorphoMouse működés közben

A program által ismert nyelvek a magyaron és az angolon kívül: bolgár, dán, francia, lengyel, lett, német, norvég, orosz, portugál, spanyol, ukrán. A későbbiekben a lista tovább bővülhet.

A MorphoMouse nem csupán tizenkét nyelvpár szótárában tud keresni, de beállítható az angol vagy a magyar Wikipédia is. Ezen kívül a programmal teljes mondatokat is fordíthatunk majd 12 nyelvről angolra és viszont. Az internetes tartalmak hatékony megtalálása az igazi újdonság, a szótár és a fordítás integrálásán túl a találatok másolhatóságát értékelte a nemzetközi zsűri. A szoftver várhatóan szeptemberben kerül kereskedelmi forgalomba, egyelőre sajnos csak Windows alatt lesz képes futni.  Jó hír viszont, hogy lesz egyszerű, ingyenes változata is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X