nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi jobb a Wikipediánál?

A Wikipédia különböző nyelvű változataiban különböző információk jelennek meg. Ha csak a magyar vagy az angol változatot nézzük meg, könnyen elmulaszthatunk számos adatot. Bizonyos esetekben pedig éppen az az érdekes, hogy a különböző nyelvű kultúrákban miképp jelenik meg ugyanaz az információ.

nyest.hu | 2012. június 1.
|  

Bár a Wikipédiát joggal szokás kritizálni megbízhatatlansága, egyenetlensége és egyebek miatt, mindmáig az egyetlen terjedelmes és ingyenesen hozzáférhető általános témájú enciklopédia, így ha valamilyen témának utána szeretnénk járni, a legkényelmesebb itt kezdeni. A Wikipédián kétségtelenül rengeteg információ gyűlt össze, ám azonos témakörökben is különböző adatok szerepelhetnek a különböző nyelvű változatokban. Ezen próbál meg segíteni az Ominipedia-projekt.

A Wikipédia azonos témájú, ám különböző nyelvű cikkeinek együttes böngészését lehetővé tevő alkalmazást az illinoisi Northwestern University munkatársai fejlesztették ki. A szoftver követi a szócikkek oldalhasábjainál található, a más nyelvű wikipédiák hasonló témájú szócikkeire mutató linkeket, és elemzi az egyes szócikkek tartalmát. Megállapítja, mely altémakörök azok, melyek tipikusan jelen vannak az adott témát tárgyaló szócikkekben, és melyek azok, amelyek csak egy-egy nyelvben jelennek meg. Sőt, a a program azt is megpróbálja felderíteni, hogy egy adott nyelvű wikipédia szócikkéből hiányzó altémakörről szó esik-e ugyanazon változat más szócikkében. (A témakörök azonosításához a Bing fordítóját használják.) Így például az összeesküvés-elméletekről szóló szócikkek általában tartalmaznak adatokat az ufókról, ám a spanyol változat nem. Van viszont a spanyol wikipédiában önálló szócikk az ufókról: ennek információit a program hozzá tudja rendelni az összeesküvés-elméletekről szóló áttekintéshez.

Az Omnipediában az egyes információelemek kis karikaként jelennek meg, és a színük jelzi, hogy az adott információdarabka hány különböző nyelvű szócikkben jelenik meg. Az egyszínű karikák olyan információt jelez, mely csak egy nyelven bukkan fel, a több nyelven is megjelenő adatot jelző karika annyi színű, ahány nyelven megjelenik.

Jobb szélen a több nyelven is megjelenő adatok
Jobb szélen a több nyelven is megjelenő adatok
(Forrás: Omnipedia)

A program használata igen érdekes felfedezésekhez vezethet. Nem csak az fordulhat elő, hogy egy csak helyi jelentőséggel bíró személynek vagy dolognak csak egy wikipédiában van önálló szócikke (pl. egy kevésbé jelentős magyar költőnek vagy kis magyar falunak csak a magyar wikipédiában), hanem az is, hogy egy általános témát felölelő cikk különböző nyelvű változatai közül is időnként csak az egyikben bukkan fel egy-egy adat. Így például a Közel-Kelettel kapcsolatos Microsoft-összeesküvés, mely szerint a Windowsokba titkos kódot rejtettek, mely szükség esetén támadást intéz az Egyesült Államok ellenségei ellen, egyedül a héber változatban szerepel. (Ezzel szemben a holdraszállásról szóló konspirációs teóriák szinte minden nyelven szerepelnek az összeesküvés-elméletek szócikkében.)

A program segítségével arról is képet alkothatunk, hogy ki vagy mi mondható „világszerte ismertnek”. A szoftver tesztelői például meglepetéssel tapasztalták, hogy Jerry Springert milyen sokfelé ismerik a világon. Ellenőrizhetőek olyan nemzeti sztereotípiák si, mint hogy vajon a német wikipédia, ha említi is, mennyire nyomja el más információkkal a Siemens második világháborús szerepét. Az angol wikipédia használói számára az is meglepő lehet, hogy bár a legkidolgozottabb változatról van szó, hiányozhatnak belőle olyan információk, melyek más wikipédiákban szerepelnek. Így például az angol változatban nem esik szó arról, hogy a perec három lyuka a szentháromságot jelképezi (a magyar viszont igen).

Vallási szimbólum?
Vallási szimbólum?
(Forrás: Wikimedia Commons / David Benbennick)

Az összehasonlítás időnként meglepetéssel szolgál, ugyanis nem mindig igaz az, hogy minden témáról azon a nyelven írnak a legtöbbet, amely nyelv kultúrájához kapcsolódik. A japán wikipédia például meglepően bőven ír a reggaeről.

Az Omnipedia 25 különböző nyelvű wikipédia anyagát dolgozza fel, köztük a magyarét is. A felület is használható ezeken a nyelveken, bár kétségtelen, hogy a Bing fordítójának  képességei korlátot jelentenek. És hogy hogyan lehet kipróbálni? Egyelőre sajnos sehol. A programhoz egyelőre csak tesztfelhasználók férhettek hozzá, nyilvános felülete nincs, sőt, arra sincs ígéret, hogy mikortól válik nyilvánossá. Reménykedni persze lehet...

Források

About Omnipedia

Wikipedia busts the language barrier

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X