nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki a Bitcoin atyja?

Sokan találgatják, ki alkothatta meg az egyik legnépszerűbb digitális fizetőeszközt. Ha a magyarokat kérdeznék, egyértelmű lenne a válasz: hát egy magyar!

nyest.hu | 2015. június 24.
|  

Nem csak hagyományos pénznemekben, hanem digitális fizetőeszközökkel is lehet az interneten fizetni. Ezek egyike a 2009. január 3-án piacra dobott Bitcoin, melyet a használó felek felettes hatóság vagy közvetítő nélkül használhatnak a nyílt forráskódú szoftverrel létrehozott hálózaton keresztül. A Bitcoin-rendszert Satoshi Nakamoto nevéhez kötik. Ám azon sokat vitatkoznak, kit is takarhat ez a név. A Sci-News tudományos hírportál híre szerint a számítógépes nyelvészek most azt állapították meg, hogy a Bitcoin megalkotója nagy valószínűséggel Nick Szabo.

A Bitcoint és az ehhez kapcsolódó programot először egy 2008-ban Satoshi Nakamoto néven írt cikkben említették meg. A Bitcoin megálmodójának személyéről sok tipp született már az évek során. A rejtélyes szerzőt a Newsweek 2014. márciusi cikke Dorian Satoshi Nakamoto kaliforniai mérnökként azonosította, és hosszú összeállítást közölt a férfiről. Ám Dorian S. Nakamoto ügyvéde útján közleményben tudatta az újsággal, hogy semmi köze a Bitcoinhoz. Ki hát a titokzatos szerző?

A választ most számítógépes nyelvészek adták meg. Az évek során számos név felmerült lehetséges megalkotóként: Dorian S. Nakamoto, Vili Lehdonvirta, Michael Clear, Shinichi Mochizuki, Gavin Andresen, Nick Szabo, Jed McCaleb, Dustin D. Trammel, Hal Finney, Wei Dai és Neal King, Vladimir Oksman és Charles Bry. A nyelvészek ilyen néven írt írásokat gyűjtöttek össze. Ezeket pedig számítógépes programok segítségével összevetették a fent említett cikkel, amiben a Bitcoin első leírása szerepel.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a fenti szerzők közül kinek a műveiben fordulnak elő olyan fordulatok és helyesírási jellegzetességek, mint az eredeti cikkben. Ezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a Bitcoin eredeti leírása Nick Szabó írásaival mutat nagy fokú egyezést, mind a szóhasználatot, mind a központozást illetően. A nyelvészek ezért arra hajlanak, hogy a Bitcoin létrehozója Nick Szabó, vagy egy olyan csoport, melynek ő is oszlopos tagja.

Van, aki nagyon szereti a Bitcoint.
Van, aki nagyon szereti a Bitcoint.
(Forrás: Wikimedia Commons / Dennis / CC0 1.0 PD)

Most már csak egy kérdést kell megválaszolni: ki lehet Nick Szabo? A vezetéknévből azonnal arra következtetünk, hogy magyar származású emberről van szó, hiszen a Szabó a negyedik leggyakoribb magyar családnév: 2007-ben több mint 216 ezren viselték ezt a nevet hazánkban.

A Wikipédia Nick Szabóról szóló angol nyelvű szócikke szerint a férfi Nicholas Julius Szabo 1989-ben végzett a Washingtoni Egyetemen informatikusként, de számos alkalommal tagadta, hogy azonos lenne Nakamotóval. Ám Nick Szabo sem mutatkozott sosem a nyilvánosság előtt, akárcsak Nakamoto.

A The New York Times újságírójának 2015 májusában sikerült egy Bitcoinos összejövetelen megismerkednie a valóban magyar származású Szabóval. A találkozásról terjedelmes cikkben számolt be. Eszerint Nick Szabo továbbra is tagadja, hogy azonos lenne Nakamotóval. Ám neki is volt egy a Bitcoinhoz hasonló találmánya, a bit gold nevű virtuális fizetőeszköz. Emellett az is kiderült, hogy ő valóban közreműködött élete során a Bitcoin kifejlesztésében. Így szövegegyezés ide, szövegegyezés oda, azt még mindig nem tudjuk, ki lehetett Satoshi Nakamoto.

Források, olvasnivaló

Bitcoin: Linguists Name Nick Szabo as Likely Creator of Cryptocurrency

The Face Behind Bitcoin

Decoding the Enigma of Satoshi Nakamoto and the Birth of Bitcoin

Hajdú Mihály: Családnevek enciklopédiája

Satoshi Nakamoto: Bitcoin: A Peer-to-peer Electronic Cash System

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 arafuraferi 2015. június 27. 15:42

Ha megtudnák, odalenne a bitcoin teremetése körüli misztikum, kár lenne érte, akkor nem nyomozna tovább a fél internet utána.

Információ
X