nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a madártégla?

A házi veréb populáció nagysága az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent. Egy brit dizájner madártéglát tervezett, hogy legyen hol fészket rakniuk a madaraknak.

nyest.hu | 2014. január 3.
|  

Az elmúlt fél évszázadban Nagy-Britanniában 44 millió őshonos madár tűnt el; közülük 20 millió volt a házi veréb (Passer domesticus). Ezzel a Nagy-Britanniában élő házi veréb populáció nagysága csaknem 70 százalékkal esett vissza. Egy fiatal brit dizájner, Aaron Dunkerton olyan téglákat tervezett, amelyek segíthetnek a madaraknak fészekrakóhelyet találni. A madártégla lyukas és üreges, ebbe tudnak a városi madarak fészket rakni.

Miért fontos, hogy a madarak fészekrakó helyet találjanak? – A városokban is élő madárpopulációk drasztikus megcsappanásának ugyanis jórészt az az oka, hogy nem találnak megfelelő helyet fészküknek. Egyre kevesebb a zöld terület a városokban és azok környékén, illetve egyre kevesebb az olyan régi épület, amelynek eldugottabb részei alkalmasak a madarak számára fészeképítésre.

A Dunkerton által tervezett tégla olyan üreget hoz létre a ház falában, amely biztosíthatja a madaraknak a fészekrakóhelyet. A madártégla valójában öt elemből van összeállítva. Az elején van egy kerek nyílás, amelyen keresztül az apró házi verebek a tégla belsejében lévő kis üregbe juthatnak. Ez a tégla kerek, így az ezt körülvevő négy tégla alakja sem szabályos téglatest. Így mindössze öt speciális tégla segítségével a házfalba építhető a madártégla.

Ilyen egyszerű
Ilyen egyszerű
(Forrás: aarondunkerton.com)

A középen található, kerek és üreges elem egy része cserélhető; így tartható tisztán a madárfészek. És bár a madarak maguk is gondoskodnak a nagytakarításról, ha a ház tulajdonosa észreveszi, hogy a házfalban lévő fészket már nem lakják, a kivehető elem segítségével könnyen megtisztíthatják a fészekrakó helyet. Ezt – a dizájner ajánlása szerint – ősszel, szeptember-november környékén érdemes megtenni.

Így lehet tisztítani
Így lehet tisztítani
(Forrás: aarondunkerton.com)

Forrás

Aaron Dunkerton honlapja

Bird brick by Aaron Dunkerton

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Avatar 2014. január 6. 16:46

Ki az akinél a tégla a legkülső réteg? Ha ráhúzunk 10 centi dryvit szigetelést, a madár keresheti hova lett az odú...

Nem lenne egyszerűbb egy hagyományos madárodút a falhoz erősíteni néhány tiplivel meg csavarral?

nagyjából így:

madardaloskert.hu/5048-2463-thickbox_default/madarodu-c-tipusu-dek-2

1 Pesta 2014. január 3. 10:07

Az ötlet remek, csak hamarabb lenne belőle egér- vagy patkányfészek, esetleg darázsfészek, mint madárfészek.

Információ
X