nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bionikus olimpia
Mi az a cybathlon?

A versenyt olyanok számára írják ki, akik nyaktól lefelé nem képesek önálló mozgásra.

MTI | 2014. március 30.
|  

Bionikus olimpiát, vagyis Cybathlont rendeznek 2016 októberében Svájcban. A rendezvényen olyan verseny is lesz, ahol a résztvevők agyhullámaikkal mozgatják majd az avatárjukat. Művégtagot és exoszkeletont, azaz mesterséges külső vázat viselő résztvevők számára is lesznek futamok – adta hírül a BBC. A Svájci Nemzeti Kompetenciakutató Központ azt reméli, a rendezvény felkelti az érdeklődést az emberi teljesítményt növelő technológiák iránt.

Az agy és a számítógép összeköttetését használó versenyt olyan résztvevők számára írják ki, akik nyaktól lefelé nem képesek önálló mozgásra. Ők az avatárjukat mozgatják majd egy számítógépes játékban egy fejhallgató útján, amely az agyat a géppel köti össze. Végtagprotézist, exoszkeletont viselőknek, valamint kerekes székeseknek is lesz futam. Minden számban két érmet osztanak ki, egyet a „pilóta”, egy másikat az eszközt fejlesztő társaság számára.

A modern technika bemutatásán túl a másik cél, hogy olyan emberek is versenyezhessenek, akik korábban ezt sosem tehették. Itt olyan technológiák segítségét is igénybe vehetik az indulók, amelyeket a paralimpián nem engedélyeznek – mondta Robert Riener, az esemény szervezője, a Svájci Egyetem kutatója.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X