nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csacsog vagy vezet?
Csak a szuperérzékelők mobilozhatnak

Ha ön nem tartozik a szuperérzékelők közé – akik képesek egyszerre az autóvezetésre és a telefonálásra is összpontosítani –, akkor inkább ne mobilozzon. Jó hír, hogy beszélgetni és zenét hallgatni viszont szabad.

nyest.hu | 2010. április 19.
|  

Százhetven millió ember – nagyjából ennyien lehetnek ma az úgynevezett szuperérzékelők, vagyis azok az emberek, akik valóban képesek egyszerre vezetni és telefonálni is. Nos, ez elég nagy számnak tűnik, mégsem elég sok ahhoz, hogy az autóvezetés közbeni telefonálás ne számítson kifejezetten veszélyes tevékenységnek. A Föld lakosságának ezen körülbelül 2,5 százalékán kívül ugyanis az ember nem tudja anélkül párhuzamosan végezni a két cselekvést, hogy legalább az egyik ne kerülne hátrányba.

Melyikre koncentrál?
Melyikre koncentrál?
(Forrás: iStockphoto/TommL)

Ha már vennénk a levegőt, hogy védekezésképp felhozzuk a kihangosítót, akár fújhatjuk is ki. A kutatások eredménye szerint ugyanis ez sem javít a helyzeten – számol be a hvg.hu. A Utah Egyetem tudósai megállapították: mindegy, hogy kihangosítóval vagy a nélkül, a vezetés közbeni figyelemmegosztás a legtöbbünknek nem sikerülne.

Hogy mi ennek a magyarázata, arra egyelőre inkább feltételezések vannak, mint biztos információk. Elképzelhető, hogy abban kereshetjük az okot, telefonáláskor másik szituáció zajlik le bennünk, még ha csupán mentálisan is. Így agyunk nem a valóban lejátszódó közlekedési helyzettel, hanem a telefonbeszélgetéssel foglalkozik.

Érdekes módon a másik utassal való beszélgetés vagy a zenehallgatás nem ront a vezető koncentrációs képességén – mondják korábbi kutatások. Úgy tűnik tehát, hogy nem egyszerűen a hangokról, zajokról, hanem konkrétan a telefonbeszélgetésről kell lemondania annak, aki felelősen szeretne közlekedni – kivéve persze a szuperérzékelőket, akik a párhuzamos cselekvésre genetikailag huzalozottak. Ameddig nem biztos, hogy ön is közéjük tartozik, inkább halassza a csacsogást a vezetés utánra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X