nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 görög legenda 6.
Mennyire voltak spártaik a spártaiak?

A spártai szigor a mai napig fogalom. De mennyire lehettek szigorúak, ha egy athéni áruló simán teherbe ejtette a király feleségét?

nyest.hu | 2014. szeptember 3.
|  

Az ókori görögök kultúrájával és történelmével kapcsolatosan számos közismert történet él a fejünkben. Ezeknek egy részét már gyerekkorunkban halljuk, és bár a középiskolában néhány legendáról megtanuljuk, hogy nem egészen úgy igaz, ahogy az elterjedt, mégis probléma nélkül hivatkozunk a trójai falóra vagy éppen Homéroszra. Pedig az ő létezésük nem is olyan egyértelmű... Sorozatunkban tíz legendás görög történetet, tíz görög legendát mutatunk be a BBC összeállítása alapján. Az első részben a trójai falóról volt szó, aztán arról, hogy létezett-e valójában Homérosz. Foglalkoztunk azzal is, hogy valóban Palamédész találta-e ki a görög ábécét; és hogy Pitagorasz bizonyította-e be Pitagorasz tételét. Legutóbb arra tértünk ki, hogy miért kezdtek el a görögök pénzt használni. Most lássuk, mennyire voltak spártaiak a spártaiak!

Az előző részben láthattuk, hogy a spártaiak nagyon sokáig ellenálltak a pénzhasználatnak. A legendás spártai törvényalkotó, Lükurgosz rendeletben határozta meg, hogy a spártaiak csak vaspénzt hordhatnak maguknál. Ebből ugyanis igen kevés mennyiség is tetemes súlyt jelentett, amit az erős spártai katonáknak cipelniük kellett. Ez a legenda is vélhetően abból az idealizációból ered, amit az athéni Szókratész-tanítványok kezdtek el terjeszteni. A spártaiak ugyanis nem vertek saját pénzt, hanem a mások által is használt ezüstérmékkel kereskedtek.

Spártai nő pajzsot ad egy ifjú harcosnak – Jean-Jacques-François Le Barbier (1738–1826) festménye
Spártai nő pajzsot ad egy ifjú harcosnak – Jean-Jacques-François Le Barbier (1738–1826) festménye
(Forrás: Wikimedia Commons)

A spártai szigor ma is fogalom, amely a „katonaállam” szigorú nevelési gyakorlatából és törvényeiből maradt ránk. Tény, hogy a törvényeik szigorúak voltak, például nem importálhattak luxuscikkeket korlátlan mennyiségben. De például a nem épp a tiszta jelleméről híres athéni politikus, Alkibiadész gond nélkül beilleszkedett a szigorú spártai társadalomba a peloponnészoszi háború után. Nyilván átvette szegényes étrendjüket, kemény testedzési módjaikat, szegényes ruházkodási szokásaikat és lakonikus beszédüket. Sőt, Alkibiadész olyannyira rajongott a spártaiakért, hogy Ágisz kiárly feleségét is sikerült elcsábítania és teherbe ejtenie. Így akármennyire ragaszkodott is a spártai szigorhoz, menekülnie kellett...

Forrás

How many Greek legends were really true?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X