nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 görög legenda 4.
Mi köze Pitagorasznak a Pitagorasz-tételhez?

Lehet, hogy mégsem Püthagorasz tétele a Pitagorasz-tétel?

nyest.hu | 2014. augusztus 27.
|  

Az ókori görögök kultúrájával és történelmével kapcsolatosan számos közismert történet él a fejünkben. Ezeknek egy részét már gyerekkorunkban halljuk, és bár a középiskolában néhány legendáról megtanuljuk, hogy nem egészen úgy igaz, ahogy az elterjedt, mégis probléma nélkül hivatkozunk a trójai falóra vagy éppen Homéroszra. Pedig az ő létezésük nem is olyan egyértelmű... Sorozatunkban tíz legendás görög történetet, tíz görög legendát mutatunk be a BBC összeállítása alapján. Az első részben a trójai falóról volt szó, aztán arról, hogy létezett-e valójában Homérosz. Írtunk arról is, hogy miért tartja úgy a hagyomány, hogy a görög ábécét egyetlen ember találta fel. Most pedig lássuk, valóban Pitagorasz találta-e ki a róla elnevezett tételt!

A Pitagorasz-tételt mindenkinek meg kell tanulnia, aki érettségit akar szerezni matematikából. A tétel azt mondja ki, hogy a derékszögű háromszög befogóinak négyzetösszege egyenlő az átfogó négyzetével, azaz:

a2 + b2 = c2

ahol a és b a derékszögű háromszög befogó, c pedig az átfogója

 

Mi köze Pitagorasznak a Pitagorasz-tételhez?
Forrás: Wikimedia Commons / Wapcaplet / GNU-FDL 1.2

A hagyomány szerint ezt a matematikai összefüggést, az euklideszi geometria egyik alaptételét a Püthagorasz nevű preszókratikus filozófus bizonyította be először. Püthagorasz az időszámításunk előtti 6. században élt; csillagászattal, zenével, matematikával és filozófiával foglalkozott. Róla nevezték el a püthagoreus filozófiai iskolát; azt vallották, hogy mindennek az alapjai a számok, így a legfontosabb, sőt az egyetlen tudomány a matematika.

A Pitagorasz-tétel által megfogalmazott összefüggés azonban tudható, hogy már ismert volt jóval Püthagorasz előtt is. Az ókori indiai, kínai, babilóniai matematikusok is ismerték már évszázadokkal Püthagorasz előtt, és a kínaiak bizonyítást is adtak rá. A hagyomány azonban ennek ellenére Pitagorasz tételeként emlegeti az összefüggést

Forrás

How many Greek legends were really true?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 astrohist 2014. augusztus 27. 18:41

Xebulon talán nem is gondolt arra. mennyire bele talált a lényegbe. U.i. a kínai és a görög tudományosság közt az a nagy különbsége, hogy a kínaiak sok mindent felismertek, de ezek az ismeretek még a tanultak körében sem terjedtek el szélesebb körben. A görög "filozófusok" nézetei - akár helyesek, akár helytelenek voltak - az akkori kommunikációs szinten igen hamar ismetté váltak azok előtt akiket érdekelt, vagy érintett. A Pitagorasz-tételt egyébként pl. az egyiptomiak valóban igen korán ismerték, de csak korlátozott formában: olyan derékszögű háromszögre, amelynek egyik oldala 3 egység, a másik 4 egység, a harmadik 5 egység hosszű. Ezt az összefüggést az ő gyakorlati szemléletükkel nagyszerűen felhasználták ha pontosan egymásra merőleges irányokat akartak kijelölni (pl. egy épület falainál). - BQ

1 Xebulon 2014. augusztus 27. 14:37

Szóval Püthagorasz csak plagizált egy kínai szakdolgozatból.

Információ
X