nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megvan az univerzális szó – He?

Pszicholingvisták azt találták, hogy a „huh?” visszakérdezés minden nyelvben használatos lehet.

nyest.hu | 2014. január 3.
|  

SWAG, YOLO, LOL. Mindenki által használ, érthető szavak ezek? Valószínűleg nem, hiszen valahogy mindegyik az internetes nyelvhasználathoz kötődik, szóban jóval ritkább az előfordulásuk, ráadásul többnyire csak a fiatalabb generáció használja őket... De van-e igazán univerzális szó, azaz olyan, amely minden nyelvben létezik, minden kultúrában érthető? – A nyelvészek időről időre igyekeznek ilyeneket találni. A The New York Times beszámolója szerint most néhány nyelvész szerint a huh? a leginkább esélyes erre...

A hollandiai Max Planck pszicholingvisztikai intézet kutatói öt kontinens nagyon különböző nyelveinek vizsgálatával arra jutottak, hogy a Huh? univerzális szónak tekinthető. Eredményeiket a PLOS One online folyóiratban közölték. A Mark Dingemanse, Francisco Torreira és Nick Enfield által jegyzett tanulmány szerint tíz nyelvben vizsgálták meg a huh? változatainak előfordulását. A szótagban minden nyelvben közös, hogy a magánhangzója középen képzett, úgynevezett centrális hang, a szótag elején pedig valamilyen gégehang van, és a szótagot kérdő intonációval ejtik. De az egyes nyelvekben igen eltérő lehet ennek a megvalósulása.

A szótag szerepe, hogy a beszélgetőpartnert figyelmeztesse arra, hogy korrigálja, tegye egyértelműbbé mondanivalóját. (A magyarban körülbelül a he? (’hogy mondod? ismételd meg’) kérdés feleltethető meg ennek.) A kutató más, hasonló szerepű nyelvi elemeket is kerestek, de csak a huh? volt az, amelynek verziói minden nyelvben felbukkantak.

A huh? után való kutakodás akár komolytalannak is tűnhet – többek közt azért is, mert nagyon nehezen ragadható meg, hogy mi tekinthető szónak, és hogy a huh? vajon szó-e, még érdekesebb kérdés. A tanulmány szerzői azonban nem is erre kíváncsiak elsősorban: kutatásuk egy nagyobb szabású projektnek a része, amelyben Noam Chomsky innátista nyelvelképzelése ellen próbálnak adatokat gyűjteni. Enfieldék szerint ugyanis a nyelv elsősorban a szociális interakciókban gyökerezik.

Huh? Univerzális?
Huh? Univerzális?
(Forrás: Wikimedia Commons / Johannes Moreelse)

„A nyelvhasználatban igen alapvető annak a jelzése, hogy értjük-e egymást. Mi úgy gondoljuk, hogy a nyelvnek ez a magja: létrehozni a megértést, a kölcsönös érthetőséget.” – mondja Dr. Enfield. Ehhez az alapvető nyelvi működéshez tartozik a huh? is, amelynek nyelvhasználatbeli szerepe a beszélgetőpartner figyelmének felhívása az érthetővé tételre.

Forrás

The Syllable Everyone Recognizes

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X