nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ruhanevek 1.
A Krímből a szabóságba

A krími háború az angolok számára végül győzelemmel végződött, de egy ütközet nem úgy alakult, ahogy szerették volna. Ez annyira megviselte őket, hogy két ruhadarabot is a csata kulcsszereplőiről neveztek el. Ma is angol lordokra emlékezünk, amikor felvesszük az egyik leghétköznapibb ruhadarabunkat.

Wenszky Nóra | 2015. május 26.
|  

A krími háború (1853–56) során Oroszország megpróbálta megszerezni az ellenőrzést a Fekete-tenger kijáratául szolgáló tengerszoros felett. Ám a háború az angol–török–olasz–francia szövetséges erők győzelmével végződött, és Oroszország még a Duna-deltát is elveszítette.

Nem is gondolnánk, hány olyan ruhaféle van, ami egy-egy híres személyről vagy helyről kapta a nevét. Cikksorozatunkban a ruhásszekrények mélyén kutatunk. Meglepő összevisszaságban kavarognak benne a történelmi személyiségek és a világ különböző tájai. Ma a Krímbe utazunk és a krími háború egyik hírhedt ütközetét idézzük fel.

Aki az ütköztet vezette

Egy egészen hétköznapi ruhadarabunkról nem is sejtjük, hogy egy angol lord nevét viseli. A kardigánról van szó, erről az elöl végig cipzáros vagy gombos, általában kötött pulóverszerűségről. A kardigán szó visoznylag friss nyelvünkben A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.). Első írásos említése alig több mint hatvan évvel ezelőtt volt.

A szó feltehetően olasz közvetítéssel került a magyarba az angolból. Az olasz közvetítés mellett szól az is a TESz. szerint, hogy az 1950-es években olaszka néven ismertek egy kardigánhoz hasonló kötött ruhadarabot. De ki volt a névadó?

Gombos kardigán
Gombos kardigán
(Forrás: Wikimedia Commons / Rovdyr / GNU-FDL 1.2)

Cardiganshire [kadigönsö] Wales nyugati tengerpartján található közigazgatási egység volt 1282 és 1974 között. 1996-ban a megyét Ceredigion [kerödigion] néven szervezték újjá. A név a hajdan itt található Ceredigion királyság nevének újjáélesztése.

James Thomas Brudenell (1797–1868), Cardigan grófja, aki a krími háborúban az angol könnyűlovasságot vezette a balaklavai csatában. Sajnálatos módon kommunikációs problémák miatt azonban nem a megfelelő orosz csapatot vette üldözőbe, hanem rárohant egy jól felkészült orosz egységre. A többit elképzelhetjük. Maga a gróf végül élve megúszta.

Lord Cardigan állítólag egy kardigánban vezette a több mint száz halálos áldozatot követelő balsikerű támadást. Abban a források nem értenek egyet, hogy pontosan milyen is volt ez a ruhadarab. Egyesek szerint egy hosszú ujjú, gyapjúból készült kabát volt, amit a katonák a hideg ellen viseltek. Más források szerint a brit hadseregben egy ujjatlan, elöl nyíló mellényt viseltek a katonák.

Lord Cardigan, a névadó
Lord Cardigan, a névadó
(Forrás: Wikimdeia Commons / PD)

Az mindenesetre bizonyos, hogy egy meleg, elöl nyíló, kötött ruhadarab volt eredetileg az, amit később az ütközetet vezető Cardigan grófról elkereszteltek. Ma már nem csak gyapjúból, hanem más anyagokból is készítenek kardigánt, és amikor begomboljuk vagy felhúzzuk a cipzárt, nem is gondoljuk, hogy eredetileg ez egy katonai viselet volt.

Aki a parancsot kiadta

A gyászos végű balaklavai ütközetben érintett tisztek közül egy másiknak a neve is megőrződött egy ruhadarab elnevezésében. Ez a szó azonban korántsem olyan ismert és gyakori, mint a kardigán. A raglánról van szó, aminek alig több, mint 10 előfordulását találjuk meg a Magyar Nemzeti Szövegtárban (a találatok között több is olyan, ahol a szó az emberekről elnevezett ruhadarabok felsorolásában szerepel).

Raglánujj
Raglánujj
(Forrás: Wikimedia Commons / Kelly Hogaboom / CC BY-SA 2.0)

raglán egy olyan bő kabát, aminek az ujját a vállrésszel egybe szabják. Így a hónaljtól a gallérig fut elöl-hátul egy-egy varrás. A raglánujj szó ezt a szabású ruhaujjat, a raglánszabás pedig a raglánujj előállításához szükséges szabási módot jelenti.

A raglán FitzRoy James Henry Somersetről (1788–1855), Raglan bárójáról kapta a nevét. Ő adta ki a balaklavai ütközet megkezdésére a parancsot. A báró 1815-ben a waterloo-i csatában elveszítette jobb karját, akinek állítólag ettől a balesettől kezdve ma raglánszabásúnak nevezett kabátokat készítettek. Ebbe a szabású ujjba ugyanis könnyebb belebújni – ezért is használják manapság például csecsemőruhákon és sportruházaton.

Ukrán katona az angolul „balaclava” néven ismert maszkban, 2014 októberében
Ukrán katona az angolul „balaclava” néven ismert maszkban, 2014 októberében
(Forrás: Wikimedia Commons / ВО «Свобода» / CC 3.0)

A Szevasztopol körzetében található Balaklava város neve feltehetőleg az oszmán balıklva ’haltartó medence’ szóból származik.

Az angolban egy harmadik ruhadarab neve is a Krímben vívott, az angolok számára balsikerű ütközet helyszínére, Balaklavára emlékeztet. Az arc nagy részét befedő símaszkot az ütközet helyéről balaclava [belöklava] néven emlegetik, ugyanis itt viseltek először ilyesmit a katonák a nagy hideg ellen.

Cikksorozatunk következő részében a magyar szabadságharc körüli időszakot vesszük szemügyre. Kiderül, mi az az atilla és mit neveztek el Ferenc Józsefről.

Balaklava látképe
Balaklava látképe
(Forrás: Wikimedia Commons / Iluvatar / CC BY-SA 3.0)

Források

World Wide Words: Cardigan

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 deakt 2015. május 27. 11:09

Nemtom mi ez a nemzeti szövegtár (jelszót kér) de a raglán kifejezés rendszeresen előfordult pl. a világháborúk előtti színházi tárgyú szövegekben.

1 nudniq 2015. május 26. 20:05

"Ukrán katona az angolul "balaclava" néven ismert maszkban, 1914 októberében"

Akkoriban nem az orosz cári hadseregben (meg az osztrák-magyar közös hadseregben) szolgáltak az ukrán nemzetiségű katonák?

Meglepően jó színes kép a korához képest . :)

Információ
X