nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megváltozott-e már a számnevek helyesírása?

Mind gyakrabban kapunk olyan kérdést, amelyben olvasóink arról érdeklődnek, hogy most hogy kell írni egy-egy alakot. A válaszunk az, hogy ugyanúgy, ahogy az elmúlt 30 évben.

nyest.hu | 2014. október 7.
|  

A helyesírás nagyon fontos dolog sokak számára. Éppen ezért szomorú, hogy még mindig alapvető félreértések övezik a helyesírás szabályozását. Talán a média felelőssége, talán az iskoláé, talán mindkettőé, hogy sokan úgy gondolják, hogy az utóbbi időben megváltozott a helyesírás. Évától kaptuk a következő kérdést:

Kedves Nyest!
A számnév helyesírására most milyen szabály vonatkozik? A kétezernél nagyobb számok betűvel való írása érdekelne kiemelten.

Először válaszolunk a kérdésre: a számnevek helyesírására ugyanaz a szabály vonatkozik (AkH. 262. d); 289.), ami 30 éve is vonatkozott. Ha a számokat betűvel szeretnénk kiírni a szövegben, akkor az akadémiai normát követve kétezerig egybeírjuk a számokat (ezerkilencszázkilencvenkilenc) , kétezer fölött pedig kötőjellel (kétezer-egy, háromezer-nyolcszázharminchét, ötmillió-nyolcszázharminchétezer-kilencszázötvenkettő).

A magyar helyesírás szabályai, tizenegyedik kiadás
A magyar helyesírás szabályai, tizenegyedik kiadás
(Forrás: Akadémiai Kiadó)

A magyar nyelv írásbeli használatának normáját A magyar helyesírás szabályai (rövidítése: AkH.) című akadémiai kiadvány rögzíti. 1984 óta a tizenegyedik kiadás van érvényben; egészen addig, amíg el nem készül az új kiadás. Az érvényes szabályzat az interneten is megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

Ugyan több éve lehet arról híradásokban hallani, hogy készül az új szabályzat, sőt már részletek is szivárogtak ki, hogy mi is fog változni és hogyan, egyelőre azonban nincsen új kiadás, tehát nincs új helyesírási norma sem. Ha meg fog jelenni az új szabályzat, az biztosan nem titokban fog megtörténni. Biztosan minden közintézmény, így az iskolák is értesülni fognak az új kiadvány megjelenéséről. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bm 2015. május 21. 00:35

[bocs, csak most tévedtem erre]

"szomorú, hogy még mindig alapvető félreértések övezik a helyesírás szabályozását. Talán a média felelőssége, talán az iskoláé, talán mindkettőé, hogy sokan úgy gondolják, hogy az utóbbi időben megváltozott a helyesírás"

– Úristen, leszakad az arcom!!! Hiszen – mint tudjuk(?) – pontosan a Nyest belinkelt cikksorozata terjesztette el azt a "rémhírt" (több mint két éve(!)...), hogy a helyesírás változik! Ezt aztán egy csomó helyen átvették, így a tévhitben lévők jelentős hányadának tévedése épp a Nyest "lelkén szárad".

(Tudom, hogy abban a bizonyos cikkben lévő jelen idő jövő időt is jelenthet, meg az "ezentúlt" nem pont úgy kell érteni, hanem "majd azontúl"-nak, stb. – de az eredmény fényében (vagyis a sok félreértést olvasva) nem nagyon van(/lenne) helye kimagyarázásnak, max. mentegetőzésnek (lenne)...)

"már részletek is szivárogtak ki"... ó, hogy nem szakad Rátok... ehhez azért pofa kell.

Információ
X