nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Meglepetés a NATO-csúcstalálkozón: Catherine Zeta-Jones

Azt hihetnénk, az Egyesült Államok londoni nagykövetének nincs szüksége nyelvtanulásra. De ha ezt hinnénk, tévednénk.

nyest.hu | 2014. szeptember 1.
|  

Szeptember 4-én és 5-én Walesben tartják a NATO csúcstalálkozóját, melyen a tagállamok állam- és kormányfői vesznek részt. Matthew Barzun, az Egyesült Államok nagy-britanniai nagykövete elhatározta, hogy ebből az alkalomból walesi nyelvű köszöntőt fog mondani. Első kísérleteit nem restelte nyilvánossá tenni – számol be róla a Wales Online..

Bár kezdetben még a helló szó (walesi helyesírással: helô) autentikus ejtésével is meggyűlt a baja, a végén a legendásan hosszú walesi településnevet, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogochot A település neve kb. ’Mária temploma a fehér nyúl völgyében, közel a sebes örvényhez és Szent Tysilio temploma a vörös barlanggal’ is sikerült szépen kiejtenie az anyanyelvi beszélők véleménye szerint. A kiejtési problémák közül leginkább mégis Catherine Zeta-Jones nevének ejtése lepte meg leginkább, mivel a Zeta nevet amerikában [é]-vel ejtik, míg a walesiben [í]-nek. Barzun kifejezte csodálkozását ezzel kapcsolatban, így tudta meg, hogy a nevet bizony a brit angolban is [í]-vel ejtik.

Catherine Zeta-Jones walesi származású
Catherine Zeta-Jones walesi származású
(Forrás: Wikimedia Commons / David Shankbone / CC BY-SA 3.0)

Azt még pontosan nem tudjuk, mit fog tartalmazni a beszéd, de a nyilvánosságra hozott mondatok között olyanok is szerepelnek, mint a ’szeretem a kávét’. Mi pedig szeretjük, ha egy nagyhatalom képviselője megtiszteli egy kis nyelv beszélőit.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X