nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akár börtönbe is menne a walesi nyelvért

Iain Turnbull, egy skóciai szigeten élő nyugdíjas börtönbe kerülhet, mert csak walesi nyelven hajlandó kitölteni a népszámlálási kérdőívet.

nyest.hu | 2011. augusztus 18.
|  

Elmondása szerint azt fájlalja, hogy több idegen nyelven is rendelkezésre állnak a papírok, például urduul, pandzsabi vagy tagalog nyelven, a walesi viszont nincs köztük. Mivel már négyszer is visszaküldte az üres papírokat, a hatóságok ezer font bírságot helyeztek kilátásba, ő viszont nem tervezi, hogy fizetni fog. Azt mondja, inkább börtönbe megy.

A népszámlálási űrlapokat postázó hivatal szerint túl drága lenne az adófizetők pénzéből új papírokat csináltatni.

Turnbull, aki egyébként nyugdíjas sörfőző és egy skót szigeten, Stornowayben lakik, elmondta, hogy nem tagadta meg a papírok kitöltését, ő csak „Nagy-Britannia őshonos nyelvét szerette volna használni”.

A 2001-es angol népszámlálás statisztikái szerint Walesben 582 ezer ember beszéli walesiül, ami több, mint a lakosság 20 százaléka. Ugyanezen statisztika szerint Skóciában és Észak-Írországban összesen ezren, míg Angliában összesen 110 ezren beszélik a walesi nyelvet.

1993 óta a walesi nyelv hivatalosan egyenrangú az angollal Walesben, de a nyelv beszélőinek jelenleg is harcolniuk kell, hogy rendeletek garantálják a nyelv használatát a közéletben. A diákoknak 16 éves korukig kötelező tanulniuk a nyelvet.

Forrás

BBC News: Englishman living in Scotland in Welsh census row

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X