nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elfogy a lengyel értelmiség?

Történelmi jó barátaink egyre többen mennek nyugatra. A lengyelek közül elsősorban a nyelveket beszélő, értelmiségi fiatalok ragadnak kint.

nyest.hu | 2009. december 1.
|  

Naprzód! Vagyis: rajta! Ez fordulhat meg a lengyel fiatalok fejében, ha felmerül a nyugati munkavállalás. Aki megfordult már például Nagy-Britanniában, aligha tért haza anélkül, hogy egy lengyel negyedet, vagy legalább egy lengyel boltot látott volna. Ennek valószínűleg nem az az oka, hogy a magyarok mindenhol lengyelekbe botlanak. A lengyel munkavállalók ugyanis jelentős (és az EU adatai szerint egyre növekvő) számban élnek Nyugat-Európa különböző országaiban – számol be az EurActive.com.

A friss adatok érdekessége, hogy a felkerekedő és külföldre (főleg Nagy-Britanniába, Németországba, Ausztriába) költöző lengyelek nagy része egyetemista, értelmiségi. A nyugatra áramló tömeg tehát tulajdonképpen egyfajta önkéntes agyelszívást végez: Lengyelországban egyre többen adnak hangot annak a félelemnek, hogy nem csupán elöregszik a társadalom, de „elvékonyodik” az értelmiségi réteg.

Joanna Fedak szociális és munkaügyi miniszterasszony szerint azonban nem kell túldramatizálni a dolgot. Mint mondja, a lengyelekre mindig is jellemző volt a külföldi munkavállalás, és egyáltalán a migráció. Így a jelenlegi helyzetet sem ítéli vészesnek.

Habár az anyaországban úgynevezett visszatérési tervet (Return Plan) dolgoztak ki a határokon túl élők visszacsalogatására, úgy tűnik, az érintetteknek nem nagyon fűlik hozzá a foga, hogy hazaköltözzenek. A külföldön élő lengyelek úgy vélik, sokkal jobb dolguk van nyugaton – így nagyon kis százalékuk tervezi a hazaköltözést a közeljövőben, számol be a Gazeta lengyel napilap.

Információ
X