nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarországi felsőoktatási rangsorok

Az orvosi területeken a legszemélyesebb az oktatás, a legjobb gépészmérnökök a BME-ről kerülnek ki, idegenforgalomban a BGF a csúcs, jogban még mindig az ELTE az első, kommunikációban és közgazdaságban a Corvinus fejére került a korona, az informatikai képzés királyai pedig idén is ugyanazok a Heti Válasz és a Central European Management Intelligence Tanácsadó Iroda (CEMI) által közösen felállított felsőoktatási rangsor szerint.

Edupress | 2012. október 25.
|  

Idén hetedik alkalommal állította össze a Heti Válasz a felsőoktatási rangsort, amelyben a kezdetektől szakmai partnere a Central European Management Intelligence Tanácsadó Iroda (CEMI). A lista hét képzési területet osztályoz, hat szempont alapján. A közgazdasági, jogi, idegenfogalmi, kommunikációs, informatikai és gépészmérnöki képzéseket a jelentkezési preferencia, a tanár-diák arány, az oktatói összetétel, az OTDK-eredmények, a foglalkoztatók, valamint a munkaerő-közvetítők és fejvadászok véleménye alapján állítják sorba. A hetedik képzési terület az orvosi, itt azonban nem rangsorolnak, hanem öt mutató szerint szolgáltatnak információt.

Gépészmérnöki képzések: változatlan a dobogó

A gépészmérnöki képzések területén ugyanaz a három intézmény foglalja el a dobogós helyeket, mint a tavalyi évben, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) azonban jelentős előnyre tett szert, toronymagasan vezet a második és a harmadik helyezett előtt. Sikerét a jelentkezési preferenciáknak, az OTDK-eredményeknek, valamint a foglalkoztatók és fejvadászok pozitív véleményének köszönheti.

A második helyet ezúttal is a Pannon Egyetem (PE) szerezte meg, főleg a tanár-diák arány és a tudományos fokozattal rendelkezők oktatók aránya hozott sok pontot az intézménynek. Sokat javult a foglalkoztatók és fejvadászok véleménye, mindkét szempont esetében öt-öt helyet ugrott előre az egyetem. A bronzérem ebben a kategóriában a Miskolci Egyetemé (ME) lett. Egyik mutató tekintetében sem tapasztalható nagyobb változás, leginkább a foglalkoztatók és a fejvadászok kedvező értékelésének köszönheti helyét a 11 intézményt rangsoroló listán.

A hatodik helyről ugrott az elsőre a BGF

A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) fejére került a korona az idegenforgalmi képzést nyújtó intézmények közül. A főiskola tavaly mindössze a hatodik helyezést tudta megszerezni, innen ugrott 2012-ben a mezőny élére, amit főként annak köszönhet, hogy az idegenforgalmi területre jelentkezők 38 százaléka a BGF-et választotta, emellett a foglalkoztatók és a fejvadászok véleménye is kedvező. Az ezüstérmes Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) csupán hajszálnyival maradt le a BGF mögött. Legjobban a tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányával (79 százalék) tűnik ki, illetve a foglalkoztatók elégedettek az intézményből kikerült pályakezdőkkel.

A harmadik helyet a PE szerezte meg, mely a BGF-hez hasonlóan nagyot ugrott tavaly óta: a nyolcadik helyről került fel a dobogóra, amit annak köszönhet, hogy kedvezően ítélték meg a foglalkoztatók, jó a tanár-diák arány és az oktatói összetétel, illetve a jelentkezési preferenciák tekintetében is jól teljesített. Nagy visszaeső viszont a Szolnoki Főiskola, mely a tavalyi második hely helyett idén csak a hetedikig jutott.

Az informatikai képzéseknél maradt az öt legjobb

A lista eleje akárcsak a tavalyi: első helyen a BME, másodikon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), harmadikon az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), negyediken a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), ötödiken pedig a PE áll.

A BME első helyen szerepel a foglalkoztatók és fejvadász cégek szemében, az OTDK-eredmények és a jelentkezési preferenciák alapján. Az SZTE-n a legmagasabb a tudományos fokozattal bíró oktatók aránya, az ELTE-t pedig a foglalkoztatók szeretik, és a második legkedveltebb intézmény a területen. A Pázmány az oktatók tudományos fokozataival és az OTDK-eredményeivel tűnik ki, a PE-n a tanár-diák arány és az oktatói összetétel kedvező. Sokat lépett előre a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), mely a tizenegyedikről a hatodik helyig jutott.

Jog: továbbra is vezet az ELTE

A nyolc intézményt felvonultató lista első négy helyét ugyanazok az intézmények foglalják el, mint tavaly, csupán néhány helycsere történt. A dobogó tetején idén is ez ELTE áll, mely OTDK-versenyeken kiválóan szerepel, emellett a munkaerőpiac is meg van elégedve az itt végzett hallgatókkal.

Második lett a tavalyi negyedik helyezett Pázmány, mely az összes mutató esetében jó helyezést ért el. Az SZTE egy helyet visszacsúszva lett idén a harmadik, de csak minimális a különbség a Pázmányhoz képest. Szintén egy helyet esett vissza a Pécsi Tudományegyetem (PTE), mely idén a negyedik lett. A kialakult sorrendet valószínűleg nagymértékben befolyásolta, hogy idén csak az ELTE-n és a Pázmányon hirdettek meg államilag finanszírozott jogászképzést, így a jelentkezési preferenciák ebben a két intézményben a legnagyobbak.

A Corvinuson tanulnának a legtöbben kommunikációt

Kommunikációs területen idén megfosztotta vezető pozíciójától az ELTE-t a Corvinus, mely élen jár a jelentkezési preferenciák alapján, illetve a foglalkoztatók és a fejvadászok szerint is kiváló, így a tavalyi harmadikról idén az első helyre ugrott.

A trónfosztás után második az ELTE, ahol kiemelkedő, 89 százalékos a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya. Bronzérmes lett a Pázmány, mely két helyett javított a 2011-es listához képest, leginkább a tanár-diák arány tekintetében emelkedik ki a mezőnyből. A tavalyihoz hasonlóan negyedik a PTE, ötödik viszont a BME, mely tavaly még csak a kilencedik helyet tudta megszerezni.

Közgazdasági területen egyre szorosabb a verseny

Bár történtek helycserék az első ötben, a BCE idén is megtartotta aranyérmét a közgazdasági képzések között. Jelentkezési preferencia és OTDK-eredmények tekintetében az élen áll. A fejvadászok szerint a BGF-fel együtt a legjobb, a foglalkoztatók szerint innen kerül ki a közgazdászképzés elitje.

Az ezüstérmet a BME érdemelte ki idén, két helyet javítva a tavalyihoz képest, amit főként a foglalkoztatók és a fejvadászok pozitív értékelésének köszönhet. 2011-hez képest egy helyet visszaesve harmadik a PTE, mely jó értékelést kapott az oktatói összetételt, az OTDK-eredményeket és a foglalkoztatók véleményét nézve. Nagyot ugrott előre a BGF és az Edutus Főiskola, előbbi a tavalyi 14.-hez képest idén az ötödik lett, utóbbi pedig a 21.-ről a 13. helyig jutott.

Orvosképzés: nagy túljelentkezés és sok külföldi hallgató

Orvosképzés Magyarországon négy egyetemen folyik: az SZTE-n, a PTE-n, a Semmelweis Egyetemen (SE), illetve a Debreceni Egyetemen (DE). A Heti Válasz ezeket a képzéseket idén sem rangsorolta, öt szempont alapján mutatja be őket: jelentkezési preferencia, tanár-diák arány, oktatói összetétel, túljelentkezési arány és külföldi diákok aránya.

Legtöbben, vagyis a jelentkezők 55 százaléka a Semmelweis Egyetemet részesíti előnyben, ennek megfelelően a túljelentkezés is itt a legmagasabb. Az oktatói összetételben a DE viszi a pálmát, a legtöbb külföldi diák Pécsett tanul, de mindenhol 50 százalék körüli az arányuk. Az orvosi képzéseknél átlagosan 7 diákra jut egy tanár, vagyis ezen a területen a legszemélyesebb az oktatás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X