nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A legfontosabb: a nyelvtanulás

Az álmok nagyon fontosak a karrierépítés során, mert, ha ezek nincsenek meg, nem lesz mit megvalósítani – vallják a Pont Ott Parti kerekasztal-beszélgetésének vendégei. Július 24-én a leendő hallgatók a tanulás melletti gyakorlati időről és a napjainkban már elengedhetetlen nyelvvizsga megszerzéséről is hasznos információkat szerezhettek.

Edupress | 2012. július 25.
|  

Lennie kell egy irányvonalnak az ember életében, amelyet követni fog és az alapján építi fel a karrierjét, illetve határozza meg önmagát – mondta Herczeg Zoltán. A divattervező szerint a karriernek, az életpályának sosincs vége, hiszen önmagunk fejlesztése is folyamatos feladat, a karrierünket is így kell építeni. A folyamat során az is fontos, hogy közben jól érezzük magunkat, és megtaláljuk a számításainkat.

Pálfay Erzsébet karrier-tanácsadó szerint Magyarországon pejoratív áthallása van a karrier szónak, holott a tudatosságot is jelenti: a folyamatos felmérést mind a piac, mind önmagunk szempontjából. Pálfay Erzsébet szerint attól sem szabad megijedni, ha a vágyak elillanni látszanak – újra kell tervezni a célokat, újragondolni önmagunkat.

Abban a beszélgetés minden résztvevője egyet értett, hogy a felsőoktatásban végbemenő folyamatok amellett, hogy nagyon sok változást indukálnak, alapot teremthetnek arra, hogy aki elhivatott, annak ellenére kitartson a választott terület mellett, hogy nehezebb oda bejutni. Tóth Gábor, az Edutus Főiskola stratégiai igazgatója arra is rámutatott, hogy azoknak, akiket nem vesznek fel sehova, a pótfelvételi egy újabb lehetőséget nyújt az újragondolásra és új célok kitalálására.

A nyelvtanulás elengedhetetlen – főként a felsőoktatásba belépő és onnan diplomával kikerülő fiataloknak. A Vágd zsebre a nyelvvizsgádat! elnevezésű kerekasztal-beszélgetés a nyelvvizsga megszerzéséhez igyekezett megtalálni a leghatékonyabb tanulási módszereket, illetve hasznos tanácsokat nyújtani a leendő hallgatók számára. Konrád Eszter nyelvoktató véleménye szerint személyre szabott tanácsokkal lehet segíteni a nyelvoktatást. „Van, akinek a szókártyák készítése, a filmnézés vagy a zenehallgatás segít. A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a saját igényeihez mért tanulási módszert. A szakember véleménye szerint, ha teljesen nulláról kezdi a diák tanulni a nyelvet, akkor érdemes csoportba beiratkozni, hiszen olyan problémák kerülhetnek szóba, melyek nem jutnak eszébe egyedül. Hozzátette: bizonyos szint után azonban egyénileg, illetve leginkább párosan lehet a legjobban haladni, ugyanis az azonos szinten lévők segítik, fejlesztik egymást, és kijavítják a hibákat.

Pridalko Patrik, az EF Education country product managere szerint magas szinten kizárólag anyanyelvi környezetben lehet elsajátítani a nyelvet, hiszen rá van kényszerítve az illető, hogy használja. Az EF Educatio ehhez nyújt segítséget: külföldi nyelvtanfolyamokat szerveznek a 2-52 hetestől egészen a 6-9-11 hónapos kurzusokig. „A legnépszerűbb nyelv az angol, melyet főként az Egyesült Királyságban, valamint Máltán szeretnék elsajátítani a diákok. Igaz, ezek az utak nem olcsóak, de fontos, hogy befektetésnek tekintsék [őket]” – mondta. Konrád Eszter úgy vélte: akik kint voltak, és anyanyelvi környezetben tanulták a nyelvet, de autodidakta módon, „csak úgy rájuk ragadva”, azoknál gyakran az íráskészség nem fejlődik megfelelő szintre. Ezért fontos, hogy itthon a nyelvtanra is nagy hangsúlyt fektessünk.

Csizmadia Nikolett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem volt hallgatója még érettségi előtt megszerezte a német nyelvvizsgát, majd az egyetemen oroszt tanult, így van tapasztalata a nyelvtanulás terén. Csizmadia Nikolett hangsúlyozta: fontos, hogy a diák folyamatosan foglalkozzon az adott nyelvvel, melyhez segítséget nyújthatnak a külföldi tanulmányutak, illetve egy megfelelő beszélgetőpartner. „A külföldi csereprogramok kifejezetten előnyösek, hiszen a köznyelvi elemeket csak az adott országban lehet maradéktalanul elsajátítani” – tette hozzá.

A megszerzett nyelvtudás dokumentálható is az Europass nyelvi útlevélnek köszönhetően. Szabó Csilla, a Tempus Közalapítvány Europass koordinátora elmondta: ez a dokumentumcsalád hivatalosan elismert, az Európai Unió által is elfogadott, melynek segítségével nyomon követheti a diák, hogy hol jár a nyelvtanulási folyamatban. „A nyelvi útlevél kitöltése önértékelésen alapul, a diák saját maga készíti. Habár nem ellenőrzi senki, nem érdemes sokat kozmetikázni rajta, hiszen egy állásinterjún azonnal kiderül a turpisság” – emelte ki a koordinátor.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X