nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar-szlovák megbeszélés
a kisebbségi nyelvű oktatásról

A szlovák oktatási reform nem vezethet ahhoz, hogy egyszerűen becsukják a kis létszámú iskolákat – szögezte le az oktatási miniszter.

MTI | 2014. március 29.
|  

A magyar kormány azt kéri, hogy Szlovákia teremtsen olyan helyzetet – plusztámogatással, illetve lehetőséget adva a csökkentett létszámra –, hogy magyar nyelvű iskolákat ne kelljen bezárni az oktatási reform keretében. Erről Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter beszélt csütörtökön Budapesten újságíróknak, miután szlovák kollégájával, Dušan Čaplovič oktatási miniszterrel tárgyalt. A kétoldalú találkozót a visegrádi négyek felsőoktatási minisztereinek csütörtökön kezdődő tanácskozása előtt tartották.

Balog Zoltán utalt arra, hogy ebben a félévben Magyarország adja a V4-ek elnökségét, és ennek részeként kerül sor a szakminisztériumok találkozójára. Jelezte: tőlünk Szlovákia veszi át az elnökséget, ezért a négy országot érintő témákat tekintették át a találkozón. A magyar elnökség prioritása a kutatás-fejlesztés és innováció területén megvalósuló tapasztalatcsere volt, és ezen belül komoly hangsúlyt fektettek az ösztöndíj-programra. Jelezte: a V4-országokból 17-en tanulnak Magyarországon ösztöndíjprogram keretében, és további diákokat fogadnak a V4-program részeként a nyugat-balkáni országokból. Azt szorgalmazzák, hogy ha lehetséges, ezek a diákok a fogadó ország nyelvén tanuljanak, így ugyanis nagyobb lehetőség van a kulturális találkozásra – mondta.

A magyar tárcavezető beszámolója szerint a találkozón a szlovák és a magyar oktatási reformmal összefüggésben kitértek a kistelepülések kisiskoláinak helyzetére, életképességére, finanszírozására, valamint a roma kisebbség oktatási perspektíváira. Arról is szó volt, hogyan tudják versenyképessé tenni az oktatási rendszert, s nagyon fontosnak nevezték a szakképzés reformját is.

Speciális probléma a nemzetiségi oktatás – emelte ki Balog Zoltán, hangsúlyozva: azt kérik, Szlovákiában legyenek olyan plusz támogatások, és lehetőség csökkentett létszámra, hogy magyar nyelvű iskolákat ne kelljen bezárni az oktatási reform keretében, illetve olyan értelmes integráció alakuljon ki, amely nem veszélyezteti a magyar nyelvű oktatást. A magyar fél hasonló ígéretet tesz a szlovák kisebbségre vonatkozóan Magyarországon – jelezte Balog Zoltán, kiemelve, hogy az elmúlt évben emelkedett a szlovák tannyelvű iskolák száma.

Dušan Čaplovič a képzési rendszer hatékonyságának fontosságát hangsúlyozva jelezte: szeretnék emelni a természettudományos tárgyak és matematika oktatásának színvonalát. Beszámolója szerint semmilyen probléma nem származik abból, ha a magyar nyelvű szakiskolák használják a magyar nyelvű tankönyveket, s üdvözölte a diákcserét ösztönző programokat is. A szlovák miniszter hozzátette: a nemzetiségi oktatás területén nagyon hálás a magyar miniszternek azért, hogy személyesen támogatja a szlovák nyelv oktatását Magyarországon.

Magyar-szlovák megbeszélés<br /> a kisebbségi nyelvű oktatásról
Forrás: MTI / Soós Lajos

A szlovák oktatási reform nem vezethet ahhoz, hogy egyszerűen becsukják a kis létszámú iskolákat – szögezte le, hozzátéve: náluk az önkormányzatok a fenntartói az iskoláknak. Támogatja, hogy az oktatás ne csak szlovák, hanem az összes nemzetiségi nyelven magas színvonalon történjen, hogy egyforma esélye legyen mindenkinek.

Dušan Čaplovič szerint sosem volt ilyen jó kapcsolat a magyar és a szlovák szaktárca között. A résztvevők csütörtökön megtekintik a felújított Pesti Vigadóban Makovecz Imrének, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökének emléket állító tárlatot. A kiállítást Fekete György, MMA elnöke és Kucsera Tamás Gergely, a szervezet főtitkára mutatta be a delegáció tagjainak. A csütörtöki találkozón részt vett Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X