nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Házi kolbász
Áder János érdeklődött a szlovák oktatás iránt

Az utóbbi években Szarvason megtízszereződött a szlovák óvodába és iskolába járó gyerekek létszáma.

MTI | 2015. május 2.
|  

A szlovák kisebbség helyzetéről, létszámáról és oktatási lehetőségeiről tárgyalt Áder János kedden Szarvason, a Szlovák Tájházban. Az államfő a szlovák oktatás térségbeli helyzetéről érdeklődött a kisebbségi önkormányzat öt tagjától és Babák Mihálytól (Fidesz-KDNP), Szarvas polgármesterétől. A jelenlévők elmondták: az utóbbi években megtízszereződött a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumba járó gyerekek létszáma, a szülők ugyanis felismerték, fontos, hogy mihamarabb megtanuljanak a gyerekek egy nyelvet, és nyelvvizsgát szerezzenek.

Frankó Anna, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke fogadja Áder János köztársasági elnököt Szarvason, a Szlovák Tájháznál 2015. április 28-án. Jobbra Babák Mihály polgármester
Frankó Anna, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke fogadja Áder János köztársasági elnököt Szarvason, a Szlovák Tájháznál 2015. április 28-án. Jobbra Babák Mihály polgármester
(Forrás: MTI / Rosta Tibor)

Hangsúlyozták: az intézményben nemcsak tanítják, hanem nevelik is a diákokat. Elmondták: a magas színvonalú oktatás mellett sikerült közösséget is építeniük a szarvasi tótoknak, jelenleg mintegy száz taggal működik a szlovák kulturális kör a városban. A kisebbségi önkormányzat tagjai kijelentették: legnagyobb vágyuk, hogy a tájházat és a közösségi házat fel tudják újítani.

A több mint egyórás találkozón szóba került még Szarvas kulturális élete, a vízi színház és a helyi kolbász készítésének rejtelmei is. Szarvason 2014-ben 520 embert regisztráltak, mint aki hivatalosan is vállalja a szlovák nemzetiségét. A városban az önálló szlovák nemzetiségi oktatás az 1949/50-es tanévben indult meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 MolnarErik 2015. május 3. 12:55

Valójában azért 10szereződött meg a beiratkozók mennyisége, mert a nemzetiségi iskolákra nem vonatkoznak a KLIK idióta előírásai.

Információ
X