nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sértő a Felvidék?

Honfitársai számára sértőnek nevezte a Felvidék név használatát a hivatalos megnyilatkozásokban szerdán a szlovák parlament elnöke.

nyest.hu, MTI | 2012. június 28.
|  

Pavol Paška a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek adott interjújában azt mondta:végletekig menő illetlenség aszlovákok számára sértő Felvidék kifejezés használata a hivatalos megnyilvánulásokban.

A politikus erről azután beszélt, hogy Potápi Árpád, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke a testület révkomáromi ülésétfelvidéki találkozónak nevezte.


Pavol Paška szerint senkit nem zavarhat az, ha egy ország érdeklődést tanúsít a határon túl élő nemzettársai iránt. Ugyanakkor úgy vélte, vannak olyan történelmi pillanatok a két ország kapcsolatában, amelyek okot adnak arra, hogy elgondolkodjon, vajon mi a lényege ennek a gondoskodásnak.Végletekig menő illetlenségnek tartom, amikor hivatalos szinten olyan kifejezéseket használnak, amelyeket mi, szlovákok történelmi szempontból rosszallunk és sértőnek tartunk” – tette hozzá.

A szlovák törvényhozás elnöke ugyanakkor leszögezte: a bizottsági ülés témáit a határon túl élő magyarok iránti gondoskodás legitim megnyilvánulásának tartja, de a találkozó megszervezésének körülményeit megkérdőjelezi.

Arra a kérdésre, hogy vajon a történtek ronthatnak-e a szlovák-magyar viszonyon, Paška annyit válaszolt: reméli, nem. A pozsonyi parlament elnöke az interjúban jelezte: a közeljövőben levélben indítványozza majd, hogy fejlesszék a két ország törvényhozásainak együttműködését.

Tényleg sértő?

Valójában természetesen a Felvidék szó önmagában nem sértő. Az azonban a szlovákok számára valóban sértő lehet, hogy a szót a magyarok jelentős része a Szlovákia elnevezés használatának elkerülésére használja.

A felvidék közszóként hegyvidéket, felföldet, magasan fekvő tájat jelent. Ebben az értelemben vált földrajzi elnevezéssé, és eredetileg Felső-Magyarország, azaz nagyjából a mai Szlovákia hegyes tájait jelentette. Ma elsősorban a szlovákiai magyarsággal, a magyarlakta területekkel  kapcsolatban használatos – Szlovákia gazdasági életéről szólva például jóval ritkábban találkozunk vele. A helyzet paradoxona, hogy a szlovákiai magyarság túlnyomó többsége Szlovákia alföldi vidékét lakja. Indokolt tehát az a feltételezés, hogy a szó használatát egyedül Szlovákia nevének kerülése jelenti: ez pedig aligha értelmezhető másként, mint verbális irredentizmusként, melyet minden szlovák joggal érez hazája egységességének jelképes megsértéseként.

Természetesen nem igaz az, hogy mindenki, aki Felvidékről vagy felvidéki magyarságról beszél, burkoltan határrevíziót követel. A kifejezés ma már annyira bevetté vált, hogy sokan automatikusan, a keletkezésének hátterére nem gondolva, újonnan kialakult jelentésében használják. Ennek ellenére a szlovákok jogosan érezhetik sértőnek. Indokolt lenne, hogy a hivatalos kommunikációban ezért is, de pontatlansága miatt is kerüljük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
173 nudniq 2016. június 29. 20:47

www.nyest.hu/hirek/mi-az-hogy-felvidek ezt nem lehet kommentelni, így ide írom: "Csakhogy a szlovák Žitný ostrov (szó szerint Búzás sziget) a magyarul Csallóköznek nevezett terület magyar neve."

Szerintem a magyarul Csallóköznek nevezett terület _magyar_neve_ az "Csallóköz". ;)

A szlovák "Žitný ostrov" a magyarul Csallóköznek nevezett terület _szlovák_neve_. :)

169 Roland2 2014. augusztus 31. 14:18

A magyarok számára pedig sokkal sértőbb - és erről a cikk nem ír -, hogy a tótok a mad'ar szót hülye, buta, bunkó értelemben is használják. Ami sértőbb, mint a tót vagy oláh szó, hiszen ezek a magyarban etimológiailag semleges töltetű szavak - ráadásul némelyik magyarországi szlovák is nevezi magát tótnak -, negatív jelzőkkel vagy negatív kontextusban válhatnak sértővé (pl. tótos közmondások ), ezzel szemben a mad'ar 'hülye' értelemben vagy a románok 'bozgor' (hazátlan ) beszólása már önmagában is támadó jellegű.

168 Fejes László (nyest.hu) 2012. november 29. 15:55

@fakir: Persze, nyilvánvaló az irónia... :)

167 fakir 2012. november 29. 15:51

@Fejes László (nyest.hu): Így van, ahogy a szlovákiai blog főcíme is "Félvidék", talán szándékkal.....

166 Fejes László (nyest.hu) 2012. november 29. 15:45

@fakir: Köszönjük, szép példája annak, hogy egy önérzetes szlovákiai magyar sem használja a Felvidék szót.

165 fakir 2012. november 29. 15:37
164 bloggerman77 2012. július 30. 15:58

Volt itt pár szó a történelmi személyek, többek közt Benyovszky "ellopásáról". Pont ma láttam a Domovina nemzetiségi magazinban, a Nás Benovsky c. filmet, ami - micsoda véletlenség - arra volt kihegyezve, hogy Benyovszky a legnagyobb 18. századi szlovák történelmi személyiség.

A megszólaló verbói helytörténész azzal próbálta igazolni Benyovszky szlovák mivoltát, hogy anyja, Révay Rozália - izé, párdon Rozália Revajová - szlovákul végrendelkezett, meg hogy a szentgyörgyi gimnázium matrikulájába Benyovszky mint "prenobilis Sclavus" volt bevezetve.

Közben köztudott, hogy az evangélikus egyház részére készült dokumentációt a felvidékiek szlovákul írták, sőt nem csak ők: hiszen még a Pest környéki települések, nem szlovák ajkú evangélikusainak egyházi iratait is mind szlovákul vezették...

Természetesen a verbói történész mélyen hallgatott Benyovszky sajátkezűleg írt, magyar nyelvű levelezéséről.

Az meg egyenesen bosszantó, hogy magyar neveket is szlovakizálnak - Révay Rozáliából így lesz Rozália Revajová... Vagy a Szlovákia Hadtörténete c. könyvben Ocskay László kuruc brigadéros Vladislav Ockaj néven szerepel... A 16-17. századi várháborúk pedig kizárólagosan mint szlovák történelmi események vannak ábrázolva (szlovák/nak minősített), meg sem említik ebben az amúgy angol nyelvű - tehát nyugat-eu-i propagandára készült könyvben, hogy ez a terület akkor a Magyar Királyság része volt...

163 istentudja 2012. július 6. 18:12

@nemtulnehez: Addig is egy kis ízelítö képekben:

www.google.se/search?q=unguri&hl=sv&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source

Miért gyülöljük a magyarokat...(Romania Libera):

www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-i-uram-pe-unguri-sau-ce-

És egy kis öszinte emberség (magyar felirattal):

www.youtube.com/watch?v=bWP4ByxVzB0&feature=related

162 nemtulnehez 2012. július 6. 17:10

@Sigmoid:

Nagyjabol egyetertunk:)

@Fejes László (nyest.hu):

Nem arrol van szo hogy zavar e vagy nem a tudomanytalansag. A roman nackommunista/panszlavista propaganda betaplalta ezeket az elmeleteket a koztudatba, a naiv jonep elhiszi, es ha latja az ujsagban hogy pl. a magyarok egyetemet akarnak Marosvasarhelyen, a reakcio az hogy menjenek csak a jovevenyek Mongoliaba.

Ami Erdelyt/Romaniat illeti, ha nem hiszed, tanulj meg romanul es olvass bele a kommentekbe barmilyen magyarvonatkozasu cikkben a neten. Talan kikezeli az idealista hozzaallasodat:) Nem egy kissebbsegrol van szo, hanem a tobbsegrol.

161 Sigmoid 2012. július 6. 13:10

Ja bocsánat nem bloggerman77, hanem nemtulnehez a válasz címzettje. :D

160 Sigmoid 2012. július 6. 13:09

istentudja:

Aláírtam. :)

bloggerman77:

"Mit varsz el amikor egy habzo szaju nacionalistat egy magyarellenes beszed utan megtapsolnak a roman parlamentben? Egy normalis orszagban az ilyen bortonben vagy bolondokhazaban van."

Ez a frusztrált társadalmak rákfenéje. Itthon is találsz ehhez hasonló szélsőséget bőven. És most nem feltétlenül a szlovákok vagy románok elleni uszításról beszélek, hanem pl. a Jobbik holdkóros "izraelezéséről". :)

Romániában legalább VANNAK magyarok, és SZOMSZÉDOS Magyarországgal. Szóval magyarellenes beszédet tartani erkölcsileg és szellemileg sötétség, de legalább nem abszurd. Magyarországon Izrael-ellenes beszédet tartani viszont... -.-!

"Az a kulonbseg hogy az un. "hun-magyar" rokonsagot a magyarokon kivul senki sem veszi komolyan, kozben a "dako-roman" meset a magyarok kivetelevel joforman mindenki elhiszi."

***Figyelem, az alábbi pár bekezdés az egészségügyi határérték feletti cinizmust tartalmaz! ***

Mondom én ezt már mióta. Egyszerűen abba kéne hagyni a tiltakozást. Úgyis a külföldiek meghallják hogy HUNgary, meg hogy minden negyedik magyart Attilának hívnak, maguktól összekötik a szálakat, lol. Kit érdekel hogy igaz vagy nem, ha ettől boldogabb lenne a magyar társadalom, akkor hagyni kéne hadd menjen a maga útján. :)

Lám a románoknak se rója fel senki a dáko-román holdkórt, nekünk is simán elnéznék a hunokat.

Amit mondasz, az csak félig igaz. A hun-magyar rokonságot nem "egyedül a magyarok hiszik el", hanem egyedül a magyarok tiltakoznak ellene! :)

159 istentudja 2012. július 6. 12:16
Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X