nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar-szlovák együttműködés

Közös erőfeszítésekre tettek ígéretet a révkomáromi Selye János Egyetem jogállásának megőrzése érdekében a magyar és a szlovák szaktárca vezetői Pozsonyban.

MTI | 2013. január 25.
|  

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtöki hivatalos pozsonyi látogatásakor a két ország oktatásügyéről, kilátásairól, valamint a tervezett reformokról egyeztetett Dušan Čaplovič szlovák oktatásügyi miniszterrel. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Balog Zoltán az MTI kérdésére így válaszolt: a magyar fél egyetemi oktatókkal, valamint a kiküldésükhöz szükséges anyagi szerepvállalással fogja segíteni a Selye János Egyetemet abban, hogy az megőrizhesse egyetemi besorolását.

Čaplovič rámutatott: az egyetem a 2013-as évben nagyobb állami támogatást kapott a korábbinál, és ez is segítheti az intézményt abban, hogy 2014-ben már teljesíteni tudja az akkreditációs kritériumokat.

Balog Zoltán és Dušan Čaplovič tárgyalásuk témáiról beszámolva elmondták: a két ország oktatásügyének helyzetéről folytatott egyeztetés során különleges figyelmet szenteltek a nemzetiségi nyelvű oktatás célkitűzéseire mindkét országban. Megegyeztek arról, hogy erősíteni fogják a nemzetiségi nyelvű oktatási intézményeknek az anyaországok részéről történő támogatását.

Dušan Čaplovič leszögezte: megerősítést nyert, hogy mindkét szaktárcának hasonló problémákkal kell szembenéznie az oktatásügy terén, és azokra hasonló megoldásokkal állnak elő. Hozzátette: megoldásra váró feladat az oktatási intézmények optimalizálása és átstrukturálása.

Balog Zoltán elmondta: bebizonyosodott, hogy mindkét ország két évtized után, mostanra jutott odáig, hogy kijavítsa az oktatási rendszer múltból örökölt strukturális hibáit. Leszögezte: nemcsak a problémák, de a két tárca megoldási irányai is hasonlóak, például az erősebb állami szerep vállalás az alsó fokú és a középfokú oktatásban. „Ez (az erősebb állami szerepvállalás) egyszerre jelenti a pedagóguspálya biztonságosabbá tételét és az oktatás színvonalának emelését” – tette hozzá.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta: hasonlóak az elképzelések a szakiskolák terén, ahol a szaktárgyak oktatásának megerősítése a cél, valamint a felsőoktatásban is, ahol a versenyképességet és a minőséget javítanák Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Ezzel kapcsolatban  részben tapasztalatcsere céljából  további együttműködési lehetőségeket látnak a szaktárcák. Dušan Čaplovič ennek kapcsán elmondta: április végén nemzetközi szakmai konferenciát rendez a szlovák oktatási tárca, ahová most magyar partnerét is meghívta.

Balog Zoltán hivatalos pozsonyi látogatása hátralévő részében Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja elnökével találkozik, és ellátogat a pozsonyi Magyar Intézetbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X